Gratangen kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grytir. Byggeår 1992

Gratangen kystlag teller 50 medlemmer og ble opprettet i 1988. Laget er medlem i Forbundet KYSTEN og arbeider blant annet med kystlagsbåten Straumnes og Grytir. Det holder til i Gratangen kommune.

Grytir

Grytir er en storfembøring. Båten er bygd for Gratangen Båtsamling. Ombord i Grytir kan spesielt interesserte få opplæring i seiling med råseilrigg. Her kommer man i nær kontakt med hav og vind, og under seilkursene overnatter man gjerne ombord. I 1992 var Grytir på en to måneders lang tur til Frankrike, - til Brest og verdens største veteranbåtfestival. På denne turen fikk Grytir til fulle vist sine meget gode sjøgenskaper.

Straumnes

Straumnes, Bygd i Rognan,Saltdaten i 1908

Straumnes ble bygd som skøyte, uten motor installert ved levering. Lengden var 50 fot. Den ble bygd for ukjent eier, men tilhørte Lenvik, Troms. I 1924 finner vi den registrert som T-17-LK under navnet Agnes I. I 1934 ble båten solgt til Sørreisa. Nytt reg. nr.bleT-17-SA. Agnes l ble forlenget i 1950,og i 1952 omdøpt til Lyshei av ny eier i Sørreisa. I 1975 ble båten solgt til Skjervøy og omdøpt til Straumnes, med reg. nr. T-11-S. Etter 1981 hadde Straumnes flere eiere før den i 1991 ble kjøpt av Gratangen Båtsamling. I 2003 ble båten solgt videre til Gratangen Kystlag for ei krone. Båten er erklært verneverdig av Riksantikvaren, og den er medlem av Norsk Forening for fartøyvern.

Fram til 1929 drev Agnes / for det meste linefiske i Finnmark. Det ble nå foretatt en mindre ombygging; man beholdt skroget, men laget et noe større overbygg. I 1932 satte man inn større motor, - en Brunvold på 42 HK. Det viktigste ble nå garnfiske i Lofoten og linefiske ved Bjørnøya. Utenfor Bjørnøya hadde Agnes I alltid seilene på plass; storseil, fokk og mesan.

Eksterne kilder