Grete Bassøe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grete Bassøe og Marit Gulbrandsen som mekanikeraspiranter
Foto: Ukjent/Sørum Magasinet

Grete Bassøe var den Norges første kvinnelige fagutdanna bilmekaniker i 1962. Hun ble født 7. mars 1938 i Oslo, men vokste opp på gården BakengaSørum. I tolvårsalderen lærte hun å kjøre traktor.

Etter realskolen jobba hun som au pair i England. Hun hadde alltid vært teknikkinteressert, og under englandsoppholdet bestemte hun seg for å bli bilmekaniker.

Bassøe begynte på mekanikerlinja ved Oslo Yrkesskole i 1957. Da hun fullførte yrkesskolen som nittenåring, var det med utmerkelse. Likevel hadde hun problemer med å få læreplass. Om dette sto det i Arbeiderbladet i 1957:

Det er vel kanskje av frykt for at det blir bråk hvis ei jente skal arbeide sammen med mannfolk på et verksted, sier hun, men er likevel litt uviss på hva motivene for avslagene egentlig kan være.

Da hun kom i læra, var det hos Arne Haugens bilverksted. I et intervju i Sørum magasinet kommer det fram at hun ble "ekstra lagt nøye til og vurdert. Man ville gjerne "prøvekjøre" med Grete for å se om jenter egentlig passet i bilmekanikerfaget" I 1962 var hun ferdig utlært bilmekaniker.

I 1959 gifta hun seg med rørlegger Arild Kristoffersen (f. 1938). De fikk tre barn.

Foruten å jobbe som bilmekaniker, har hun blant annet trent hester på Bjerke travbane og vært medeier i mannens rørleggerforretning. I 1991, etter at det hadde vært dårlige tider for bilbransjen i en periode, starta hun renseri.

Referanser