Gudny Groth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gudny Groth (født 1860 i Stavanger, død 1946 samme sted) var lærer og senere skolebestyrer og medeier i Platou Skole. Hun bodde i en leilighet på Ledaal, antakelig fra før 1900.

Wibeke Kloster (f. Kielland), som vokste opp på Ledaal, forteller om Gudny Groth: «Tante var en ivrig og utrettelig fotograf. Alle bildene vi har fra barndommen, har hun tatt med et gammeldags kasseapparat med plater. Hun hadde mørkerom og fremkalte og kopierte selv». Gudny Groth var datter av apoteker Knud Johan Winther Groth (1829–83), bror til Dina Groth som drev fotoforretning i Stavanger ca. 1865-1874. I sin forretning «Apoteket Hygea» solgte Groth fra 1860-årene og framover kjemikalier, albuminpapir og utstyr ellers til fotografene.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Gudny Groth er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.