Gudolv av Blakstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også andre med samme navn

Gudolv av Blakstad, også kjent som Gudolv av Blakkastadir, Gudolv Blakk og Gudvold Smørtik (død 1226 i Asker) var en av høvdingene for opprørflokkene baglerne og ribbungene. Han har sitt tilnavn fra gården Blakstad i Asker, som han eide. Han er den første askerbøringen som er nevnt i en tekst.

Vi vet ikke hvem hans foreldre var, eller når og hvor han ble født. Han er omtalt mellom 1205 og 1226. Når han første gang opptrer i sagaen er han syslemann i Lier under baglerkongen Erling Steinvegg vinteren 1205/1206, hvilket må bety at han var en voksen mann på det tidspunktet.

I 1218 var han med på å legge ved baglernavnet og å gå i tjeneste hos Håkon Håkonsson og Skule Bårdsson, i tråd med en avtale fra 1217. Men ikke alle baglere ga sin tilslutning til avtalen, ettersom den fratok dem både makt og rikdom. Gudolv så etter en tid at han ikke hadde noen mulighet til å oppnå heder og ære blant birkebeinerne, men holdt seg det første året i ro.

Vinteren 1219/1220 sendte han folk sørover til Halland for å finne Sigurd Ribbung, som skal ha vært sønn av Erling Steinvegg. En ny flokk ble danna, og fikk tilnavnet ribbungene. Gudolv samla menn for å overfalle syslemannen Ivar UtvikHovedøya. De to kjente hverandre godt, for Ivar var ansvarlig for den vestre delen av Oslosysla, og de hadde sverga fosterbrorskap til hverandre. Overfallet kom derfor helt uventa, og Gudolv tok kontrollen over skip, våpen og forråd. Mange birkebeinere falt i trefninga.

Under opprøret var Gudolv en av Sigurds fremste rådgivere. Opprøret holdt på å ta slutt i 1223 da Sigurd ble tatt til fange, men han rømte året etter, og opprøret tok til igjen og varte til hans død i 1226. Det ble et omfattende opprør, som utgjorde en alvorllig trussel mot riksenheten og kongen.

Etter at Sigurd Ribbung døde i 1226 forlot Gudolv flokken. De gjenværende fortsatte opprøret, men uten noe nytt kongsemne ebba det rolig ut. Gudolv reiste hjem til Blakstad i Asker, og søkte ly i en kirke nær gården, muligens Asker kirke, ettersom han hadde stått bak flere voldsdåder i bygda. En av dem hadde vært retta mot bonden Utrygg, som hadde blitt banka opp og frastjålet en hest. Han tok med seg sønnene Åsulv og Gudleiv og en flokk andre menn, og de hogde seg gjennom kirketaket og drepte Gudolv. Ifølge Håkon Håkonssons saga var det få som sørga over ham.

Litteratur