Håøya (Nøtterøy)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Håøya (Vestfold))
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedlagt kanonstilling på søndre del av Håøya.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Håøya er en øy i Færder kommune i Vestfold, beliggende i Tønsbergfjorden, sørvest for Nøtterøy og nord for Veierland. Øya må ikke forveksles med Håøya i Frogn kommune i Akershus. Håøya ble i 1901 overført til daværende Nøtterøy kommune fra Stokke. Den har tilhørt Forsvaret siden 1890-tallet.

På Håøya ble det anlagt forsvarsverk, blant annet kanonstillinger, i perioden 1895-1900, etter at Forsvaret hadde kjøpt hele øya. Hensikten var å forsvare Vestfjorden ved Tønsberg (sammen med Sundås batteri i Stokke), og Marinens reservehavn i Melsomvik.

Håøya var oppsatt med to kanoner i kaliber 21 cm, to kanoner i kaliber 12 cm, fire kanoner i kaliber 6,5 cm, samt en minestasjon.

Under første verdenskrig inngikk forsvarsverkene i det norske nøytralitetsvernet. Under andre verdenskrig ble øya overgitt til tyskerne 12. april 1940. Kanonene ble demontert og flyttet til Trøndelag, og øya ble benyttet til blant annet ubåteksperimenter og som feriested for tyske soldater fra østfronten.

Forsvaret innstilte sin militære virksomhet på Håøya i 1963, og ble senere benyttet som feriesenter for ansatte i Forsvaret.

Kong Oscar II besøkte Håøya 25. juli 1901, og skrev navnet sitt i bergveggen ved en av kanonstillingene.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker