Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra HL-senteret)
Hopp til navigering Hopp til søk
HL-senteret holder til i Villa GrandeBygdøy.
Foto: Espen Solberg

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, også kjent som HL-senteret, er et forsknings-, utdannings- og formidlingssenter med fokus på holocaust, andre folkemord, rasisme, antisemittisme og brudd på menneskerettigheter, samt på religiøse minoriteter og livssynsminoriteters kår i Norge. Senteret ble grunnlagt i 2001, og holder siden 2005 til i Villa GrandeBygdøy i Oslo.

HL-senteret ble oppretta som en stiftelse av Universitetet i Oslo. Initiativet kom fra Det mosaiske trossamfunn med støtte fra staten. Stiftelsens grunnkapital er en del av erstatningsbeløpet som ble utbetalt for jødisk eiendom som ble inndratt under andre verdenskrig. 40 millioner av erstatningssummen ble satt av til å opprette og drive et kompetansesenter for studier av holocaust og livssynsminoriteter.

I Villa Grande finnes en permanent utstilling som ble åpnet for publikum i 2006. Den fokuserer særlig på grusomhetene som ble begått av nazistene før og under andre verdenskrig. En del av utstillingen tar spesielt for seg deportasjonen av de norske jødene. Det arrangeres også midlertidige utstillinger over forskjellige temaer innenfor senterets kompetanseområde.

Litteratur