Hakekorsbrannen i Tønsberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øvre Langgate i Tønsberg (2012). Nr. 69 til venstre i bildet.

Hakekorsbrannen i Tønsberg betegner en hendelse i Tønsberg 17. mai 1933. Et hakekorsflagg som var heist utenfor det tyske konsulatet i Øvre Langgate 69, ble satt i flammer, og det hele endte med at tre ungdommer måtte sone 24 dager hver i fengsel.

17. mai morgen hadde den tyske konsulen i Tønsberg, Jac. O. Lyngaas, fått ordre, visstnok undertegnet av Adolf Hitler selv, om å heise hakekorsflagget utenfor konsulatet. Lyngaas utførte sin ordre. I Tønsberg hadde man alt fått med seg at nazistene holdt venstreradikale krefter nede ved arrestasjoner og andre virkemidler, og det var spesielt folk som sympatiserte med sosialdemokratene og kommunistene som ble provosert av flaggheisingen.

Midt på dagen samlet ei gruppe mennesker seg foran konsulatet. Det ble satt fyr på ei fille som var festet på ei lang stang, og med stanga ble den brennende filla brukt til å sette fyr på flagget, som straks tok fyr og brant opp. En enslig politimann på stedet var ikke i stand til å forhindre det som skjedde. Da han prøvde å stoppe det hele, ble han lagt i bakken av Ragnvald Moe, som senere ble norgesmester i bryting.

De påfølgende avisoverskriftene viste litt av avisenes ulike holdninger. Vestfold Arbeiderblad, som var tilknyttet Arbeiderpartiet, forsvarte det som hadde skjedd. Tønsbergs Blad var derimot Høyre-orientert og mislikte revolusjonære krefter. Avisas overskrift var «Det tyske visekonsulat utsatt for overgrep». Brannen ble omtalt som «kommunistisk terror» mot «en vennligsinnet, fremmed stat».

Fire ungdommer ble 19. mai arrestert for brannen, og da tok arbeiderbevegelsen til orde for en stor demonstrasjon.

Dette syntes Justis- og utenriksdepartementet var så alvorlig at Statspolitiet, under ledelse av Jonas Lie, ble utkalt. Statspolitiet tok oppstilling ved brannstasjonen øverst på Tønsberg Torv og hadde maskinvåpen rettet mot torget da 2000 tønsbergensere kom for å delta i demonstrasjonen. På Statspolitiet anmodning ble demonstrasjonen avbrutt, og folk forflyttet seg til «Jernarbeideren».

Kilder