Halléngården (Kvadraturen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Halléngården
Foto: Chris Nyborg (2013).

Halléngården i Øvre Slottsgate 14, på hjørnet mot Karl Johans gate. Gården er i nyrenessanse og har brudt hjørne og tårn, og ble oppført i 1875 med arkitekt Carl Friedrich Gerhardt. Eier av gården var en av byggherrene, parykkmaker Carl Johan Ecklund fra Kristiania.

Brødrene Hallén åpnet et detaljutsalg ved Egertorget i 1879, og i 1892 kjøpte de hjørnegården av enken etter Ecklund som nylig var død og drev slaget derfra. Butikken i første etasje ble åpnet 4. april 1896. Ved århundreskiftet drev frøken Johanne Ekenæs et lite hotell i de øvre etasjer.

Hanskebutikken ble lenge regnet som den storste i Norden, og hadde filialer i Storgata 9 i Christiania Hanskemagasin, i Akersgata 28 i Oslo Hanskemaagasin og i Nordre gate 7 i Trondheim (allerede fra 1888).

Butikken lagt ned i 1989, og omdannet til serveringsstedet 3 brødre, navnet var til minne om de tre brødrene som drev Brødrene Hallén.

Gårdens fasader og interiør (ved arkitekt Carl Michalsen) er fredet, og består av mønstrede fliser, rikt dekorerte disker og hyller, malt glasstak og malerier av Ole Christoffer Thorkelsen.

Kilder


Koordinater: 59.91289° N 10.74235° Ø