Halsa kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Halsa» har flere betydninger.
Halsa
1571 Halsa komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1571
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Liabø
Areal 8.18  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 8.18  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Målform nøytral
Nettside Nettside

Halsa er en tidligere kommune på Nordmøre som den 01.01.2020 inngikk i nye Heim kommune i Trøndelag. Før sammenslåingen lå Halsa kommune helt øst i Møre og Romsdal og grenset til Trøndelag og Hemne. Mot sør på østsiden av Halsafjorden grenset Halsa til kommunen Surnadal. Vest for Halsafjorden ligger Tingvoll og nord for Korsnesfjorden ligger Aure.

Ved kommunesammenslåingene i 1965 ble det meste av tidligere Valsøyfjord kommune slått sammen med tidligere Halsa kommune til den nye Halsa kommune. Dette økte folketallet med 1 104 innbyggere. 1. januar 1977 ble kretsen Engdal-Rodal overført fra Aure kommune til Halsa. I 2016, i forbindelse med Solberg-regjeringa kommuneferorm, vedtok kommunestyret i Halsa sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord.

Halsa har i flere tiår hatt synkende folketall. I perioden 2005-2015 var den gjennomsnittlige årlige nedgangen 0,8 prosent, mens det i samme periode var en tilsvarende befolkningsøkning i fylket som helhet.

Spekkhoggeren Keiko hadde tilhold i fjordene i Halsa. Spekkhoggeren døde 12. desember 2003 og er gravlagt under en stor steinrøys, på land ved Taknesbukta i Arasvikfjorden.

Otnesbrygga veteranbåtklubb holder til i kommunen.

Galleri

Kilder og litteratur

Eksternt stoff

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!