Halsa kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Halsa» har flere betydninger.
Halsa
1571 Halsa komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1571
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Liabø
Areal 300.52  km²
Areal land 292.35  km²
Areal vann 8.17  km²
Folketall 1 571 (2018)
Målform nøytral
Nettside Nettside

Halsa er en kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Den ligger helt øst i fylket og grenser til Sør-Trøndelag og Hemne. Mot sør på østsiden av Halsafjorden grenser Halsa til kommunen Surnadal. Vest for Halsafjorden ligger Tingvoll og nord for Korsnesfjorden ligger Aure.

Ved kommunesammenslåingene i 1965 ble det meste av tidligere Valsøyfjord kommune slått sammen med tidligere Halsa kommune til den nye Halsa kommune. Dette økte folketallet med 1 104 innbyggere. 1. januar 1977 ble kretsen Engdal-Rodal overført fra Aure kommune til Halsa. I 2016, i forbindelse med Solberg-regjeringa kommuneferorm, vedtok kommunestyret i Halsa sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord.

Halsa har i flere tiår hatt synkende folketall. I perioden 2005-2015 var den gjennomsnittlige årlige nedgangen 0,8 prosent, mens det i samme periode var en tilsvarende befolkningsøkning i fylket som helhet.

Spekkhoggeren Keiko hadde tilhold i fjordene i Halsa. Spekkhoggeren døde 12. desember 2003 og er gravlagt under en stor steinrøys, på land ved Taknesbukta i Arasvikfjorden.

Otnesbrygga veteranbåtklubb holder til i kommunen.

Galleri

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!