Halvor Braaten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Halvor Braaten
Arkivinstitusjon: Evju Bygdetun
Arkiv-id: EBK-P-109
Arkivskapar: Innsamla av Sigbjørn Ravnåsen og Sauherad Folkebibliotek. Avlevert arkiv mai 2004.
Kategori: Samling
Fylke: Vestfold og Telemark
Kommune: Midt-Telemark
Stad: Gvarv
Digitalt innhald: Arkivkatalogen

Halvor Braaten var gårdbruker og lokalpolitiker fra Hjuksebø.

Han var født på gården Braaten på Hjuksebø i 1863 og døde i 1950. Gården hadde vært plass under Nedre Hjukse fram til 1904. Braaten gikk skogskolen på Kongsberg, var forstmann og drev gården Braaten. Han var også en aktiv jeger og friluftsmann. I mange år var han medlem av kommunestyret for Arbeiderpartiet. Han var medlem av skolestyret, kretsformann i Hjuksebø og hadde flere andre kommunale oppgaver.

I 1905 greide Braaten å sende ut en firesidig avis med navnet «Vågn op» og med undertittel «Et vink til Arbeiderne.» Bladet gikk løs på prester og den offentlige religion. Neste nummer kom i 1906 og utgiver da var Hjuksebø socialdemokratiske Forening. Leser man telemarkavisene i de første tiåra av 1900-tallet, er Halvor Braaten en signatur man ofte støter på, gjerne bare med forbokstavene H.B. Han skrev mye om jakt og dyreliv, men også om dagligliv i bygda. Han refererte også kommunestyremøter og hadde skarpe kommentarer til politiske hendelser.

Ved stortingsvalget i 1924 var Halvor Braaten satt opp som nummer fem. Han hadde tittelen småbruker og sto på valgliste for Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti. (Wagn/Nordby 2020)

Braaten var også en dyktig felespiller og ble brukt som dommer ved kappleikene. Han var en sterk beundrer av Lars Fykerud og skrev bok om han i 1939.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.