Hanna Rasmussen (1900–1975)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hanna Rasmussen f. Egenæs (født 25. juli 1900 i Flekkefjord, død 7. februar 1975 samme sted) var fotograf i Flekkefjord.

Hun var datter av Syvert O. Egenæs og Ingeborg Oline Egenæs, og vokste opp i Nesgaten 170 i Flekkefjord.

Hun ble i 1922 gift med Niels Peter Rasmussen, en dansk sjømann og fotograf som kom til Flekkefjord. Han starta Flekkefjord Foto i Anzebua i Elvegaten. Etter noen år dro han så tilbake til Danmark. Hanna Rasmussen som selv kunne fotografere, fortsatte virksomheten i nåværende Landros hus i Nesgaten 10 i mange år.

Under andre verdenskrig var hun medlem av Nasjonal Samling, og ble angiver. Hun ble arrestert 11. mai 1945, og satt i varetekt til 6. oktober samme år. I januar 1946 ble hun dømt til ett års fengsel og ti års rettighetstap i herredsretten i Flekkefjord. I forbindelse med rettssaken kom det fram en del om hennes historie. Hun drev fotoforretningen sammen med mannen inntil han reiste fra henne, og fortsatte som nevnt alene etter det. Gjennom en avtale med bokhandler og postkortforlegger Fredrik Horjen gjorde hun det ganske godt. Etter at krigen brøt ut fikk hun en del tyske kunder, og da uteble de norske kundene. Horjen avslutta også sin avtale. I 1942 begynte Hanna Rasmussen å jobbe som kjøkkenhjelp for tyskerne, og det gjorde hun fram til frigjøringa i 1945. St. Hansaften 1941 var hun med på Thore Tjerslands hytte, der hun ble pressa til å melde seg inn i NS. Det gjorde hun 5. august 1941, med medlemsnumer 36377. Aktor mente at hun nok ikke hadde noen politisk interesse av dette, og hun hadde heller ikke noen tillitsverv. De ledende i laget var fru Bøckmann og Harald Sunde, og det var de som pressa hardest for at hun skulle melde seg inn. I forbindelse med at Horjen avslutta avtalen med henne, noe som førte til at hun mista tilgangen på rimelig fotopapir, mente hun at det var NS-medlemsskapet som var årsaken. Harald Sunde fikk vite om dette, og Horjen ble arrestert. Han ble fratatt bevillingen som bokhandler, og måtte betale en form for erstatning til Rasmussen på 100 kroner. Sunde anbefalte også at han ble forvist fra Grensesone Vest, og omtalte ham som den verste jøssingen på stedet. Det var dette angiveriet mot Horjen som førte til at hun fikk såpass streng straff som ett års fengsel, da et passivt medlemsskap i NS i seg sjøl normalt ville ført til bot eller påtaleunnlatelse.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!