Hans Alfstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Om stiftelsen av Gjøvik Skofabrikk
Foto: Norsk Kundgjørelsestidende 2. september 1916

Hans Kristian Alfstad (født 20. august 1847 i Østre Toten, død 8. desember 1917) var garver, skinnhandler og startet skofabrikk.

Han kom til Gjøvik i 1872 som garver. Han bygget en gård i Strandgata 2 og utvidet med skomakeri, lærhandel og skinnhandel både detalj og engros. I 1910 utvidet han også med en skofabrikk. I 1914 sysselsatte han omtrent 30 personer.

I 1916 var han med brødrene Arne og Lars Onsrud på å starte Gjøvik Skofabrik. Partene inngikk en tiårsavtale som tilsa at skofabrikken leide lokalene til Alfstads skofabrikk samt fikk tilgang til lær- og skinnhandelen. Hans Alfstad ble styremedlem i Gjøvik Skofabrik.

Alfstad eide også Bjørnsveen gard; det var typisk for borgerne i byen å eie en gard i Vardal kommune. I 1891 gikk han sammen med fire av "bygdens menn" for å skaffe et ordentlig bygg til Gjøvik Meieri. Han måtte være med på å garantere for økonomien i prosjektet og satt i byggekomiteen, men ikke i det første styret.

Han satt i bystyre og formannskap, ledet styret for e-verket og ølsamlaget og var medlem av ligningskommisjonen. Alfstad var også styremedlem fra Vestoplandenes Telefonselskabs begynnelse i 1889 og ble etter hvert styreleder. Datteren Anna Alfstad jobbet som telegrafist før hun ved farens død tok over garveriet. Både Hans og kona Hanna Elisabeth f. Jevne døde i 1917.

Kilder og litteratur