Hans Gulbrandsen Lia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Gulbrandsen (1816-1888) var en husmann, sagarbeider og spillemann, bosatt på husmannsplassen Lia under Losby i Lørenskog. Det har blitt hevdet at han egentlig var sønn av kong Karl Johan, men denne påstanden lar seg ikke bevise.

Hans ble født 23. januar 1816 og døpt 28. januar i Skedsmo kirke. Foreldrene er angitt som Gulbrand Olsen og hustru Tore Gulbrandsdatter, husmannsfolk under Losby.[1] At faren likevel kan ha vært kongen, er imidlertid ikke fullstendig umulig, for det er velkjent at husmannsdøtre kunne bli tilkalt for å «underholde» viktige gjester som kom til Losby.[2] Imidlertid hadde Gulbrand Olsen og Tore Gulbrandsdatter blitt gift allerede 18. oktober 1814,[3] og det er nok lite sannsynlig at ei gift kone ville blitt tilkalt for å «underholde». Riktignok skal Hans Gulbrandsen og hans etterkommere ha hatt ansiktstrekk som minnet om ansiktstrekkene til medlemmer av Bernadotte-familien,[4] men det kan like gjerne være en tilfeldighet eller være en påstand som har kommet til senere med den hensikt å underbygge Bernadotte-avstamningen.

I folketellingen 1865 er Hans oppført som husmann med jord og sagmester, bosatt på plassen Lia med kone og seks barn.[5] Han døde av lungebetennelse 11. juni 1888.[6] Enka Berte Marie Hansdatter døde 17. november 1901.[7]

Litteratur

  • Foss, Olav 1960: Lørenskog. Gårdshistorien, s. 135-136.

Referanser

Eksterne lenker