Hans Kristian Bergersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hans Kristian Bergersen, født på Høgda (Harstad) 25. september 1835, død i Kvæfjord 1925. Foreldre var Berger Johnsen, født på Trondenes 1798 og hustru Anne Bergitte Halvorsdtr., født 1810. Faren til Berger vokste opp på Indre Elgsnes etter at foreldrene hans hadde flyttet dit fra Storelvdalen i Tynset.

Mor til Hans Kristian, Anne Bergitte, var fra Kaltdalen (Harstad) der foreldrene Halvar Halsteinson og Karen Tollefsdtr. hadde ryddet og bygd. Stedet går fortsatt under navnet Halvardsmoa eller bare Moa. Bestefaren Halvar var skomaker, og det var han som lærte Hans Kristian å lese og ga ham en grunnleggnde skolegang. Samtidig lærte bestefaren ham om ætt og tradisjon. Allerede da han var seks år kom han inn på almueskolen. Fra han var sju til han var 15 var han gjetergutt om sommeren. Etter fylte 15 år rodde han fiske og drev med det til han var 25. Han deltok både i vinterfisket og seifiske i Vestbygda utenfor Andøya.

Siden tok han Troms lærerskole og var ferdig utdannet i 1862 med gode karakterer. Etter det fikk han lærerpost i Slettnes i Lenvik. Det var i alt fem skoler som utgjorde denne kretsen, med en veilengde på tre mil. Det var undervisning i sju uker på hver skole. Hele skoleåret for læreren ble da 35 uker.

Bergersen ble gift på Finnsnes med Jokobine Jacobsdtr. Winter. Hun døde tidlig og etterlot seg to barn. Hans Kristian ble nå tilsatt som lærer i Berg på Senja og var der i sju år. Her kom han med i bygdepolitikken og var bl.a. ordfører i Berg og Torsken i seks år. I 1873 ble han lærer og kirkesanger i Kvæfjord og ble der til 1910 – 75 år gammel. Utenom skolegjerningen deltok han i det offentlige liv. Han var forlikskommisær, formann i fattigstyret og skolestyret. I 23 år var han formann i Kvedfjord Sparebanks direksjon og 40 år kasserer i Kvæfjord Spareforening. Han var sprek på sine gamle dager og som 89-åring gikk han Yttereidet fra Strand i Kvæfjord til Breivik i Sandtorg kommune på en dag, en strekning på 42 km. Bergersens andre kone het Ingeborg Heitmann og var fra Berg på Senja. Til tross for at hun hadde en stor barneflokk, deltok hun i misjonsarbeid og i sanitetsforeningen i Kvæfjord.

Kilde