Kvæfjord kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvæfjord kommune
1911 Kvafjord komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5411
Fylke Troms
Kommunesenter Borkenes
Areal 512.61  km²
Areal land 512.61  km²
Areal vann 0  km²
Folketall 2 866 (2023)
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Kvæfjord kommune (nordsamisk: Giehtavuotna) ligger helt vest i Troms fylke.

Kvæfjord kommune hadde uendrede grenser siden Formannskapslovene 1837 og frem til år 1956 da fra en liten del av kommunen (Tennvassås) ble tilbakeført til Trondenes kommune den 25. oktober 1956 (32 innbyggere).

En kunngjøring fra Justits- og Politie-væsenet i Den Norske Rigstidende torsdag 15. april 1824 forteller oss at: "Den i Qvædfjords Præstegjeld i Seniens og Tromsøes Fogderie beliggende Gaard Tenvasaasen har hidtil været henlagt under Fuskevog Thinglaug, som er indbefatted under Trondenæs Præstegjeld, og, da Gaardens Opsiddere heri have ansøgt om Forandring, saa har H. K. M. Under 29 de Marts sistleden naadigst resolveret, at denne Gaard, fra 1 te Juli d. A. at regne skal henlægges under Qvædfjords Thinglaug."

Den siste endring var at bygda Godfjord ble overført til Sortland kommune fra 1. januar 2000 (102 innbyggere). Kvæfjord er den vestligste kommunen i Troms, og størstedelen av kommunen ligger på Hinnøy.

Kvæfjord sokn hørte under det omfattende Trondenes prestegjeld fra omlag 1250 til 28. desember 1731 da det ble skilt ut til et eget Kvæfjord prestegjeld.

Kvæfjord tinglag lå under Senja fogderi fra senmiddelalderen og frem til 1695, deretter Senja og Tromsø fogderi frem til 1898.

Nord-Norges Åndssvakehjem ble etablert på Trastad gård i 1954 og nedlagt 1991. I lokalene til gården er det i ettertid opprettet Trastad Samlinger, som sommeren 2007 ble en del av Sør-Troms museum. Her vises dagliglivet til beboerne på institusjonen som det var på 1960-tallet. I tillegg rommer samlingen kunstarbeider av flere av de tidligere beboerne på institusjonen, som ble undervist av Sigvor Riksheim.

Kvæfjord kystlag holder til i kommunen.

Kulturliv

Kommunen har et aktivt kulturliv med en rekke kor, korps og andre foreninger.

Kor

Korps

Teatergrupper

  • Barne- og ungdomsteatret «Uten Sidestøkke»

Kjente kvæfjerdinger

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!