Kvæfjord kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kystlagets stolthet: Skøyta «Sjøliv».

Kvæfjord kystlag ble stiftet i 1992 og teller 43 medlemmer. Laget er medlem av Forbundet KYSTEN. Kvæfjord kystlag har i samarbeid med Sør-Troms museum båtbreing som en av sine aktiviteter.

«Sjøliv»

Skøyta «Sjøliv» er lagets stolthet. Den er ikke vernet, så Kystlaget står ganske fritt når det gjelder løsninger ved restaurering og utbedring. «Sjøliv» har blant annet fått nytt styrehus, dekk, romluker, ror og bakk.

Hemmestad brygge

Kystlagets tilholdssted

Brygga og bryggeområdet er etter hvert blitt Kvæfjord kystlags baseområde. I stornaustet har laget sitt eget møterom. Stornaustet ble gjenreist etter initiativ fra Kystlaget. Rekonstruert etter gamle bilder. Museet og Kystlaget samarbeidet om dette prosjektet.

Allerede i 1993 startet laget med planarbeidet for å få bygget eget naust og møtelokale. Ideen om gjenoppbygginga av det tidligere Stornaustet ved Hemmestad brygge ble lansert i 1994, og hele ideen med skisseplan ble oversendt Kvæfjord Museum. Kystlaget tilbød seg å bidra med en betydelig del av arbeidet ved bygget. Saken ble straks tatt opp av Kvæfjord Museum, og arkitekttegninger, finansieringssøknader og prosjektplaner ble utarbeidet i fellesskap mellom Museet og Kystlaget. I 1999 var så det nybygde Stornaustet ferdig. Her fikk nå Kystlaget både god lagerplass og eget møterom.

Det neste store byggeprosjektet for Kystlaget ble gjenoppbygginga av «tørkesjåen» ved brygga. Dette prosjektet ble fullfinansiert av Sør-Troms Museum. «Tørkesjåen» som sto ferdig i 2008 er arkitektonisk svært lik den som sto her ved århundreskiftet 1890/1900, men den nåværende er fullisolert og har betonggulv. Denne «Tørkesjåen er nå beregnet til Kystlagets verkstedaktiviteter, og her har laget det meste av bl.a. snekkerimaskiner etc.

Refsnes kai

Kystlagets framtidsplaner

Refsnes fergekai, cirka 1960. Kystlaget overtok kaia og sjøtomta etter at det nye fergeleiet ble tatt i bruk. En prosjektgruppe skal utrede videre bruk av kaia og sjøtomta.

Eksterne lenker