Havmannprisen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Havmannprisen er en litteraturpris som blir utdelt årlig med formål om å fremme nordnorsk litteratur. Prisen skal gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning.

Ved tildelingen skal det legges vekt på bøker med litterære og fortellermessige verdier som kombinerer kvalitet med folkelig appell. Havmannprisen er et samarbeid mellom Rana bibliotek, Helgeland Sparebank, Nordland fylkesbibliotek og Ark Mo i Rana.

De to første årene ble prisen utdelt etter publikumsavstemming ved folkebiblioteket i Mo i Rana, Nordland fylke. Fra 1998 fikk prisen status som litterær landsdelspris, og en fagjury står fra da av for tildelingen. Fagjuryen består av fire personer; en bibliotekar, en forfatter, en fra bokhandel og en juryleder. Juryen vurderer aktuelle titler og velger en vinner fra foregående års nordnorske bokutgivelser.

Prisen blir utdelt under de årlige ''Havmanndagene'' og består av et diplom, et nordlandsåkle, samt et pengebeløp. Prisen er nå på 50.000 kroner (fra 2009). Siste Havmannprisutdeling gikk av stabelen på Rana bibliotek, lørdag 8.mai 2021.

Statutter

Statuttene for prisen sier at: «Havmannprisen er en litteraturpris som skal ha som formål å fremme nordnorsk litteratur. Ved tildelingen skal det legges vekt på bøker med skjønnlitterær og fortellermessig kvalitet. Prisen skal gå til forfattere med markant nordnorsk tilknytning. Prisen tildeles den boka som i året som gikk blir vurdert som den beste ut fra disse kriteriene.»

Vinnere

Jurymedlemmer

  • 2019: Juryen har bestått av juryformann Siri Gaski, samt jurymedlemmene Ole Burås, Anita Hartviksen Ravn og Sigrid Merethe Hanssen.

Nominerte

Juryens begrunnelse

  • 2020 – Odd Klippenvåg, for novellesamlinga En lykkelig gift mann - og andre noveller - Årets prisvinner kan nok sies å være en forfatternes forfatter, med en langvarig produksjon som aldri helt har havnet øverst på bestselgerlistene. Men her blir vi presentert for en fortelleteknikk som fremstår lett og selvsagt mens man leser, men som likevel overrasker underveis. Vi ble revet med fra første stund, og kan ikke sette fingeren på noe i bokas som ikke fungerte. Vi tror rett og slett på det som blir fortalt. For mange lesere kan novellesamlinger virke avskrekkende, men har vi ikke vært fans fra før av, blir vi det i hvert fall nå!

Vinnerbøker i Nettbiblioteket

Kilder