Havnefjøset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Havnefjøset var «en Flor for Kreaturer» som i en periode var underlagt Bergen havnevesen.

Historie

Havnevesenet stod fra 1876 for drift og utleie av fjøset på Bradbenken. Senere ble fjøset flyttet til Koengen. Havnefjøset ble benyttet til å gi nattely til livdyr, - kyr, kalver og sauer, som ankom med fjordabåtene for slakting i Skuteviken. Fjøset på Bradbenken hadde plass til 50 dyr, mens på Koengen var der plass til rundt 100. Rundt 1900 ble det fraktet til byen omtrent 10.000 dyr årlig. Havnefjøset ble også benyttet til «opstaldning» av hester.

Blant arbeidsoppgavene til havnebetjentene stod administrasjon av havnefjøset. De måtte bokføre dyrene og oppkreve avgift pr. dyr. Videre stod betjentene for utleie av koseil og oksesele. Dette innebar en viss inntekt for havnevesenet.

Virksomheten pågikk helt til mandag 1. desember 1919. Da stengte havnefjøset og kveget ble flyttet til det kommunale Slaktehuset. Havnebetjentenes oppgave som kupassere var over og havnefjøsets historie forbi. I 1937 kjøpte Det Bergenske Dampskibsselskab tomten og fjøset ble revet.

Arkiv

Opplysninger om Havnefjøset finnes i Havnekontorets arkiv. Arkivet er oppbevart ved Bergen Byarkiv. I arkivet finner vi de såkalte Kreaturbøkene fra årene 1883-1920. Dette var avgiftsprotokoller for havnefjøset der man daglig førte oppgave over antall dyr, med hvilken båt de var ankommet, mottager og kvittering. Videre finnes månedssammendrag som også ble ført inn i bryggebøkene. De to eldste bøkene inneholder bare antall dyr, antall timer og avgift.

Ellers inneholder sakarkivet enkelte løse skriv om Havnefjøset som omhandler småreparasjoner, renhold o.a.

Arkivet inneholder også regnskapsmateriale. Her finner en kvitteringsbøker, «Quitanse Bog for Indbetalte Penge til Havnekassen», for årene 1875-1882. Her får vi en oversikt over inntekter fra brygger, fjøs, bøyer, molo og kraner.

Litteratur

  • Berg, Adolph 1933: Bergens Havnebetjenters Forening 1908-26.april-1933. Bergen
  • Fossen, Anders Bjarne 1985: Bergen havn gjennom 900 år I. Bergen
  • Hartvedt, Gunnar Hagen 1994: Bergen byleksikon. Bergen
  • Haaland, Anders 2005: Bergen havn gjennom 900 år II. Bergen
  • Korsvold, Jens 1958: Bergens Havnebetjenters Forening 1908-1958. Bergen

Eksterne lenker


Bergen byarkiv logo.jpg Havnefjøset er basert på en artikkel publisert eller bearbeidet av medarbeidere ved Bergen byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Bergen byarkiv.