Havnefyret (Bergen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Havnefyret på Skoltegrunnsmoloen
Foto: Fra tidlig 1900-tall, ukjent fotograf. Arkivet etter Bergen havnekontor, oppbevart ved Bergen Byarkiv

Havnefyret eller Molofyret var et fyr ved innseilingen til Bergen havn, Vågen, plassert på Skoltegrunnsmoloen i 1867, og lagt ned på 1920-tallet. Havnefyret var et kommunalt fyr drevet av Bergen Havnevesen.

Historie

Etter forslag fra Havnekommisjonen i Bergen ga Marinedepartementet tillatelse til å bygge et lite fyr på Nordnes i 1839. En fyrvokter ble ansatt og fyret tentes første gang 15. september 1839. Skip som kom fra nord og sør ble veiledet inn Vågen. Fyret lyste med et fast rødt lys i en halvsirkel på en mil i perioden 15. september til 31. mars. I tillegg til fyret på Nordnes var det også et fyrskip, en fyrlykt på et oppankret fartøy, ved moloen på Skoltegrunnen.

Både fyret på Nordnes og fyrskipet ble erstattet av Havnefyret i desember 1867. I perioden 1863-1868 ble det bygget en ny molo på 100 × 7 meter på skoltegrunnen. Fyret var et ni meter høyt støpjernstårn plassert ytterst på moloens østside. For å gjøre fyret mer synlig ble det i 1899 malt et hvitt belte rundt bygningen. Havnefyret lyste med et rødt lys i perioden 1. august til 15. mai.

i 1891 fikk fyret en tåkeklokke med inskripsjonen: 1824–1891 Når posten til Christiania skulle gå for kjøpmennene på Børsen jeg ringte. 1891–1915 I fyret på Skoltegrunnsmoloen hengte jeg så og varslet når tåken de sjøfarende sinkte. Klokken kjøpte havnefogd Lars Iversen fra Holmedalsgården på Bryggen.

I 1917 var den nye Skoltegrunneskaien ferdig og Havnefyret fjernet. Hele kaianlegget stod ferdig i 1920, med en ny fyrlykt på det ytterste varehustaket.

Kilder til Havnefyrets historie, deriblant fyrjournalene, finnes i arkivet etter Bergen Havnekontor. Arkivet er oppbevart ved Bergen Byarkiv. Havnekontorets fyrjournaler er journaler ført av fyrvokteren for perioden 1847-1873.

Kilder

Eksterne lenker


Bergen byarkiv logo.jpg Havnefyret (Bergen) er basert på en artikkel publisert eller bearbeidet av medarbeidere ved Bergen byarkiv og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Se også Forside:Bergen byarkiv.