Helene Kielland f. Lorange

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familien Kielland på Ledaal ca. 1918.
Foto: Paul Knoph Røhr/Norsk Folkemuseum.

Helene Christiane Kielland (født Lorange 6. september 1869 i Haugesund, død natt til andre pinsedag 1925) var initiativtager til opprettelsen av Stavanger Husflidsforening (nå Husfliden Stavanger AS) i 1888.

Familie

Faren, Joh. Lorange var sjef for byggingen av Jærbanen, og han tok initiativ til opprettelsen av Stavanger Museum. Mannen, Jonas Schanche Kielland (1863–1930), var byfogd og de bodde på Ledaal, nåværende kongebolig i Stavanger. De fikk blant andre sønnen Thor Bendz Kielland (1894-1963) som fikk mye å bety for museumsarbeidet i Norge. Han ble direktør for Kunstindustrimuseet i Oslo, og skrev bl. a. Norsk Billedvev 1550-1800, 3 bind.

Samfunnsengasjement

Helene Kielland f. Lorange var styremedlem i Stavanger Husflidsforening fra 1888-1926. Hun var kurslærer og studieleder, og tok initiativ til å starte husflidsskolen, som hun også var lærer på.

Hun bestyrte husflidsutsalget til 1892. Fikk stipend for å studere husflidsundervisning i Sverige i 1890, og var på reisen også innom husflidsutsalget i Kristiania, noe som fikk betydning for husflidsforeningens arbeid videre. Ble det 3. æresmedlemmet i foreningen.

Helene var en initiativtager og hun skrev leserbrev i avisene. Hennes mest aktive periode for husflidssaken var nok før århundreskiftet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker