Hemmeligheden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hemmeligheden var en en stumfilm fra 1912, regissert og produsert av Halfdan Nobel Roede. Manuskreditering er ikke oppgitt. Filmen er idag tapt.

Den hadde premiere på Kosmorama kino i Kristiania 16. mars 1912.

Handling

Filmens handling er hentet fra omtale i programheftet. Hovedpersonen Elise er en ung dame fra en av kystbyene i nærheten av Kristiania. Under et opphold i Paris blir hun kjent med en kunstmaler, og dette kjærlighetsforholdet medfører at hun får en datter. Full av sorg og redsel for hvordan dette blir tatt imot av foreldrene kaster hun etter en lang og smertefull kamp med seg selv barnet over bord da hun kommer ombord i dampskipet som skal bringe henne hjem.

Da hun kommer hjem, møtes hun av sin far og venner, blant dem ungdomskjæresten løytnant Almeng. Etter noen dager frir han til henne, og hennes far gir sitt samtykke.

Det viser seg imidlertid at datteren hun kastet over bord omkom ikke, men ble funnet av en fisker som adopterer dette sammen med sin kone.

Løytnanten og Elise blir gift, og en dag de er ute på en rotur treffer de helt tilfeldig på fiskeren som fant barnet drivende i vannet. Elise gjør alt for å skjule hemmeligheten for sin mann, men da hennes samvittighetsnag tar overhånd, forteller hun ham likevel hva som har skjedd. I begynnelsen tar han saken meget alvorlig. Men da han ser hennes lidelse til slutt utarte seg slik at hun vil ta sitt eget liv, blir han rørt. Han går til fiskeren og henter sin hustrus datter, og lover å behandle barnet som om det var hans eget.

Rolleliste

Kilder