Hen (Rauma)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Hen» har flere betydninger.

Hen er bygdesentrum (tettsted) i Isfjorden i Møre og Romsdal. Stedet ligger innerst i Isfjorden en arm av Romsdalsfjorden. Hen var også brukt som navn på den tidligere Hen kommune.

Navnet kommer av det norrøne hávin, som har betydningen uviss. Det kan være sammensatt av de to norrøne ordene hár, i betydningen høy (høye fjell) eller , i betydningen ettervekst av gress. Slektsnavnet fra stedet skrives Heen.

Hen var tidligere et livlig handelssenter for bygdene i Isfjorden. Men samtidig som privatbilismen gjorde sitt inntog på 1960-tallet, endret handelsmønstret seg. Åndalsnes, kommunesenteret i Rauma kommune, overtok og Hen har mistet de fleste butikker, samt bensinstasjon, kro, postkontor og drosjesentral.

Stedet har har hatt flere kirker. Den siste er Hen kirke, fra 1831, som ligger like ved er Isfjorden skole. Etter arkeologiske utgravninger mellom skolen og kirken ble det funnet rester etter et hus fra vikingetiden. Senere er det bygget en kopi, Vikingehuset, som er tenkt brukt i undervisningen ved skolen.