Henrik August Angell (1788–1861)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Avfotografert tegning av prest H.A. Angell
Foto: Henrik Mathiesen/NTNU UB

Henrik August Angell (født 5 mai 1788 i Trondheim, død 1861) var sønn av stiftsprost Jonas Angell og Lydia Hagerup.

Henrik Aug. Angell ble student ved Katedralskolen i 1804 og teologisk kandidat (cand. theol.) i 1808, og ble samme år lærer ved Trondhjems Borgerlige Realskole hvor han virket i 6 år. Han var også lærer ved det militære institutt. Fra 1814 var han visepastor og prest i Strinda kommune, og var i den stillingen i 26 år, til han tiltrådte som sogneprest i Vår Frue kirke i 1840.

Angell ble etter den nye formannsskapsloven som trådte i kraft 14 januar 1837 den første utnevnte ordfører i Strinda. Det skjedde i et formannsskapsmøte på Lykkens Prøve på Lademoen den 16 august 1837. Han bodde den gang på gården Tyholt som han eide. Ordfører ble han ikke lenge da overjeger (underoffiser) Ole Ingebrigtsen Soelberg ble valgt 22 desember 1838, altså vel ett år senere. Angell hadde frabedt seg gjenvalg på grunn av alle sine andre oppgaver.

Angell var en vitenskapelig mann og var interessert i jordbruk og ga ut flere skrifter om blant annet vanning og hvordan man burde bygge hus på bondegårdene. Han skrev også om kunsten å lage teglstein. Han arbeidet mye med og var interessert i skolevesenet.

Et annet område Angell var engasjert i var fattigpleien i Trondhjem. Han laget en oversikt over stoff om fattigpleie og sosiale stiftelser i Trondhjem.

Henrik A. Angell var gift med Anna Cathrine Lysholm (1791–1863).

Henrik Angells gate, som går fra Lauritz Jenssens gate til Persaunvegen, er oppkalt etter ham.

Kilde:

Ingrid J. Brissach: Henrik Angells gate, Adresseavisen 24. juni 2003