Hilda Kjernsbekk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hilda Kjernsbekk
Foto: ukjent

Hilda Karoline Hansen Kjernsbekk (født 28. juli 1889 i Skiptvet, død 21. september 1977 i Skiptvet) var Skiptvets første utdanna sykepleier. Hun ble oppsagt da hun mottok voksendåp mens hun var sykepleier i Varteig. Hilda Kjernsbekk arbeidet i Skiptvet fra hun var 23 år til hun var over 70 år.

Familie

Hilda Kjernsbekk ble født på Nordre Kjernsbekk i Skiptvet 28. juli 1889. Foreldrene var bondekone Maren Oline Gustavsdatter og bonde og lensearbeider Hans Kristian Nilsen. De fikk 12 barn, hvorav en datter døde av difteri før Hilda ble født, tre sønner emigrerte til USA og en sønn døde av tuberkulose. Lik resten av søskenflokken ble Hilda døpt og konfirmert i statskirken, Hilda samtidig med tvillingsøsteren Mina. Mina gift Skaar fikk mange barn, mens Hilda forble ugift og barnløs. Ulik sin søster var hun svært liten, rødhåret og med fregnet hud. Skolegangen fikk hun ved Vidnes skole i Skiptvet.

Utdannelse

Sykepleier i Varteig, voksendåp og oppsigelse

Søster Hilda ble ansatt av Varteig sanitetsforening 1. januar 1922, og båndene mellom foreningen og Varteig menighet var sterke. Stillingstittelen var menighetssøster. Styremedlemmene var aktive innen menighet og indremisjon. Hilda kommer i kontakt med en religiøs vekkelse som er aktiv i Varteig, Rakkestad og Skiptvet og som forkaster barnedåpen, og sensommer eller tidlig høst 1924 døper hun seg som voksen.

Oppsigelse

Nyheten om Hildas dåp kom foreningen for øre, og det ble innkalt til styremøte 11. oktober 1924 kun for å behandle denne saken, sak 1. Det har nok ikke gått lang tid fra hun døpte seg til styret reagerte. I det korte håndskrevne referatet fra styremøtet kan vi lese: «... Da menighedssøster Hilda Hansen Kjernsbæk har døbt sig som voksen og dermed udtråt av staskirken (sic), finder styre det mindre passende at beholde hende som menighetens søster...»

Styret ga ikke bedre begrunnelse enn dette at det var «mindre passende», ingen henvisning til stillingsbeskrivelse eller lovverk. Saken ble oversendt generalforsamlingen og årsmøtet. 23. november vedtok Generalforsamlingen med stort flertall å sende den tilbake til styret til avgjørelse. Styremøte ble avholdt samme kveld, og de besluttet enstemmig å sende søster Hilda oppsigelsen dagen etter, med en oppsigelsestid på tre måneder.

Hildas tilsvar

Det har vært en skuffelse for den 35-årige sykepleieren. Hilda sender følgende til kunngjøring i avisen Glommen 10. januar 1925:

Til Varteig menighed! Da jeg av styret i Varteigs Sanitetsforening er opsagt på den måte, at jeg ikke kan være menighetens søster lenger, på grunn av at jeg har tatt voksen dåp, så oplyser jeg følgende: Jeg har så mange av mine venner og slektninger i Varteig. Og efter samtale med flere både medlemmer og ikke-medlemmer kan jeg oplyse, at de synes det er meningsløst at jeg skal forlate bygden bare for dette ... Da min stilling som sykesøster er et kall fra Gud som er mig betrodd, så akter jeg ved Guds nåde å fortsette som før. Jeg har fått mer av det rette og villige tjenersinn.
Efter den 24-2 dette år ofrer jeg mig helt frivillig for mitt kall, uten fast lønn og er villig til å være til hjelp for hvem som vil ha mig i hele Varteig.

Dette var Hildas tilsvar på motgangen og hun hadde funnet en løsning. Her kom hennes syn på arbeidet klart fram, det var at det var et kall, og hun hadde en sterk kristen overbevisning. Vi ser også at hun var utadvendt og hadde et stort kontaktnett med venner og slektninger. I vår tid vil en oppsigelse på dette grunnlaget være lovstridig, men at det skjedde i 1924 var ikke overraskende. Ennå hadde dissentere og andre utenfor statskirken få rettigheter, men noe fantes i Grunnloven. Først i 1964 ble følgende tatt inn i Grunnlovens §: «Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsudøvelse». For Hilda selv, pasientene og bygda var oppsigelsen en opprivende og trist avgjørelse. Sett med våre briller og med dagens lovverk er den oppsiktsvekkende. Sanitetsforeningens nye sykepleier var ikke på plass før 1. april 1925. Men Hilda Kjernsbekk fortsatte altså med et privat tilbud.

I Skiptvet

Kilder og litteratur

  • Glommen: 10. januar 1925
  • Nygaard, Vigdis Skaar: S«øster Hilda Kjernsbekk», artikkel til jubileumshefte for norsk helsevesen i Skiptvet, 2003
  • Varteig Sanitetsforening: Styreprotokoller fra 1921, 1924 og 1925
  • Hilda Kjernsbekk i Historisk befolkningsregister.