Hof kirke og kirkegård (Hof)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hof kirke (Vestfold)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hof kirke sett fra sør.
Foto: Dag Bertelsen (2011)

Hof kirke og Hoff kirkegård ligger i tidligere Hof kommune i Vestfold, beliggende på et høydedrag øst for riksvei 35 gjennom Hof. Kirken, en langkirke i stein med ca. 250 plasser, er opprinnelig en middelalderkirke fra rundt 1150.

Hof kirke, i nåværende Holmestrand kommune, må ikke forveksles med Hof kirke i Åsnes kommune i Solør.

Hof kirke

Hof kirken ble overtatt av Jarlsberg grevskap i 1673, og i 1765 kjøpt av allmuen. Kommunen overtok den i 1874.

De bevarte middelalderdelene av kirken er skipet og koret, med gavler i bindingsverk. Senere har kirken fått tilføyd sakristi i mur samt tårn (begge i 1662), samt våpenhus (under restaureringen under ledelse av arkitekt Ragnar Nilsen i 1958, den erstattet et eldre våpenhus fra 1815).

Døpefonten i Hof kirke er en gave fra brukeseier Peder von Cappelen (1763-1837), støpt på nærliggende Eidsfoss jernverk i 1833 (som Cappelen eide fra 1796). Den er av jern og er støpt etter mønster av fonten i Immanuelskirken i Halden.

Prekestolen er fra 1649, alterbordet er trolig fra middelalderen, altertavlen dateres til 1637, mens krusifikset i furu antakelig er fra siste halvdel av 1200-tallet.

Det nåværende orgelet er fra 1962, levert av Vestre orgelfabrikk. Hof kirke har tre klokker. Den eldste er fra middelalderen, antageligvis fra 1300-tallet, den andre antas å være en middelalderklokke som ble omstøpt i første halvdel av 1800-tallet. Den tredje klokken ble støpt av Olsen Nauen klokkestøperi i 1919.

Prestegården ligger et par hundre meter sørøst for kirken. Klokkergården ligger i bakken vest for kirken.

Hof kirkegård

Motiv fra Hof kirkegård, sør for Hof kirke. I bakgrunnen skimtes gravkapellet og den store eika som er vernet som naturminne.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Hof kirkegård ligger ved Hof kirke. Den er beliggende sør for kirken, og har blitt utvidet gradvis. Den strekker seg ut i et belte sør-sørøstover. Kirkegården er omgitt dels av en gråsteinsmur, dels av et plankegjerde.

På kirkegården står det et gravkapell, nær en stor, gammel eik (fredet som naturminne i 1947). Det er også et servicebygg på kirkegården, like øst for kirken.

Nær inngangspartiet til kirken står et minnesmerke over lokale falne under andre verdenskrig.

Kilder og referanser

Galleri