Solør

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Solør er et landskap i Innlandet fylke, før 1. januar 2020 i Hedmark. Det består av Glåmdalskommunene Våler, Åsnes og Grue samt Brandval i Kongsvinger.

Landskapet har gode jordbruksområder langs Glåma, som renner fra nord til sør gjennom Solør. På grunn av dette er Solør et av landets viktigste potetdistrikter. Vest for Glåma og i øst mot grensen til Sverige er det store skogområder. Solør er beryktet for det store antallet mygg man finner der, spesielt rundt Flisa. Dette skyldes de gode utklekkingsområdene i fuktige områder langs Glåma.

Ifølge Ynglingesagaen var det Solve den gamle som ryddet Solør. Arkeologiske undersøkelser har vist at det har vært bosetninger i området fra senere del av jernalderen, med Grue og Hof som viktige steder. Halvdan Gulltann, som var Solves barnebarn, bodde i Solør da han giftet bort sin datter til Olav Tretelgja. Gjennom dette ekteskapet skal ynglingeætten ha kommet til Norge. Olavs sønn Halvdan Kvitbein vokste opp hos morfaren i Solør, og ble en mektig konge som underla seg store deler av Hedmark, Toten, Hadeland og Vestfold. Halvdan var Harald Hårfagres tipp-tipp-oldefar.

Se også