Hurtigruten minutt for minutt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hurtigruten minutt for minutt er en drøyt 134 timer lang sakte-TV-sending som ble sendt direkte på NRK2 og NRK Nett-TV fra 16. til 22. juni 2011. Sendinga fulgte hurtigruteskipet M/S «Nordnorge» fra Bergen til Kirkenes. Dette var den første direktesendte sakte-TV-produksjonen.

I juli 2011 ble sendinga tatt inn i Guinness rekordbok som lengste uavbrutte, direktesendte fjernsynsdokumenter. Den fikk pris for årets nyskapning under Gullruten 2012, og Jan Benkholt fikk samtidig pris for beste foto flerkamera. I 2012 ble sendinga tatt inn i Norges dokumentarv.

Sendinga ble laget med elleve kameraer som var ombord på skipet. Tre var fastmontert på brua, og rett disse under hang et syrostabilisert kamera med ekstrem zoom. Et kamera var fastmontert på baugen. De andre seks var mobile kameraer som ble brukt forskjellige steder på skipet og fra lettbåter. Det var også kameraer på land enkelte steder. 22 personer fra NRK var ombord, og arbeida i skift med konferanserommet «Kapp Horn» som kontrollrom. Sendinga ble miksa der, og så sendt over satellitt til Oslo. Enkelte steder kom skipet i satellittskygge, slik at man ikke kunne sende direkte. Det ble da sendt arkivmateriale fra Hurtigrutas historie, og man brukte opptakk fra en prøvetur som var gjort rundt ei uke før sendinga. Under denne prøveturen ble områdene med satellittskygge kartlagt, slik at man sømløst kunne gå over til sending av opptak og tilbake igjen. I blant annet Geirangerfjorden og Trollfjorden er det satellittskygge deler av strekninga, og det ble der satt opp videolinker slik at det ble mulig å sende direkte.

Det ble vist mange intervjuer underveis, og det var også korsang, polarsirkeldåp og annet. Ellers var det bølgelyder, tatt opp mer fastmonterte mikrofoner, og musikk. I havnene ble det foretatt intervjuer med folk som hadde møtt opp.

Langs hele ruta ble skipet møtt av folk med flagg, skilt og bannere, og mange fulgte det inn til havn i småbåter. I flere havner var det organisert mottagelser, blant annet av KV «Harstad» i Raftsundet og Berlevåg Mannsangforening i Berlevåg. Da skipet ankom Kirkenes møtte det K/S «Norge» med dronning Sonja om bord.

Omkring 2,6 millioner så deler av sendinga direkte på NRK. Omkring 35 % av alle som så på norsk fjernsyn i disse dagene valgte Hurtigrutesendinga, og NRK2 ble dermed mest sette kanal. Den ble også vist direkte i Seoul i Sør-Korea, på Samgajki metrostasjon, etter initiativ fra den norske ambassaden der.

Opptakene er lagt ut på NRK Nett-TV. Opptakene fra det forovervendte kameraet er lisensiert med en fri Creative Commons-lisens og lagt ut som nedlastbare torrents, men da uten musikk og tale.

Litteratur og kilder