Husmannsplassen Gropa i Fletsteinlia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gropaplassen i Fletsteinlia. Infotavle på stedet.

Husmannsplassen Gropa i Fletsteinlia hørte inn under Hellerud gård i Skedsmo. Den ble også kalt Kjøkkengropa. Tuftene etter plassen ligger i Gjelleråsmarka, bare noen meter fra grensen mot Oslo. Området kalles Fletsteinlia etter Helleruds nabogård Fletstein.

En minnetavle for plassen, satt opp av Groruddalen Historielag i samarbeid med Skedsmo kommune, forteller at Guri Gropa var en av dem som bodde der. Kartutsnittene viser at den lå ved inngangen til Kongedalen, der både Oldtidsveien og senere Trondhjemske Kongevei gikk opp mot Gjelleråsflatene. Det er derfor sannsynlig at stua tjente som hvileplass for de veifarende i eldre tid.

Utfartsstedet Liastua

Utfartsstedet Liastua ligger bare noe hundre meter nord for Gropa. Hytta eies av Høybråten og Stovner idrettslag. Den ligger så vidt innenfor Oslos grenser, men den steile bakken oppover mot Gjelleråstoppen ligger på Skedsmogrunn. I årene før og etter andre verdenskrig lå det her to hoppbakker. Den største ble åpnet i 1926 og hadde en bakkerekord på oppunder 60 meter.

I 2018 ble det av fire sherpaer bygd en steintrapp med 333 trinn opp til toppen.

Kilder