Ilangko Balasingham

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilangko Basilingham.
Foto: Tamilenes liv og historie i Norge.

Ilangko Balasingham (født ca. 1968, Sri Lanka) er professor i medisinsk signalbehandling og kommunikasjon ved Institutt for elektroniske systemer, NTNU, og seksjonsleder ved Seksjon for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, Oslo Universitetssykehus. Etter endt utdannelse i Trondheim flyttet Balasingham i 1998 til Oslo.


Utdanning

Balasingham kom til Norge som flyktning i 1985 etter å ha fullført videregående skole på Sri Lanka. Det var krigshandlingene som drev ham på flukt. I 1989 begynte han å studere til sivilingeniør ved Norges Tekniske Høyskole (senere NTNU), der han var ferdig i 1992. Mastergraden tok han ved University of California. I 1998 disputerte han for doktorgraden i telekommunikasjon ved NTNU med komprimering av digitale bilder som tema.

Virke

Mellom 1998 og 2002 var Balasingham forskningsingeniør ved Fast Search & Transfer i Oslo, der han arbeidet med utvikling av strømmeløsninger for mobiltelefoner. I 2002 ble han ansatt som seniorforsker ved Intervensjonssenteret, Oslo Universitetssykehus. I 2006 ble han utnevnt til professor og leder for gruppen for signalbehandling. Fra 2015 har han vært seksjonsleder samme sted.

Balasingham har siden 2006 også vært professor i medisinsk signalbehandling og kommunikasjon ved Institutt for elektroniske systemer ved NTNU. Hans forskningsinteresser er blant annet knyttet til medisinsk signal- og bildeprosessering, og han har blant annet vært med på å utvikle kikkhullsbaserte operasjonsmetoder.

I tillegg har Balasingham vært gjesteprofessor ved University of Maryland i USA og æresprofessor ved Nagoya Institute of Technology i Japan.

Litteratur

Eksterne lenker