Immanuels kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Immanuelskirken kan vise til flere kirker i Norge
Immanuels kirke sett fra sydvest
Foto: Siri Johannessen (2010).

Immanuels kirke er en korskirke som ligger ved RV22 ved foten av fjellet under Fredriksten festning i Halden kommune, Østfold. Kirken ble innviet 5. september 1833, og faller under Halden kirkelige fellesråd, Sarpsborg prosti i Borg bispedømme. Den er tegnet av arkitekt Christian Heinrich Grosch og ble bygget på grunnmuren etter kirken som brant ned i 1826. Under kirken var det tidligere to gravkamre, og det er en liten kirkegård rundt kirken. På Os kirkegård som ble anlagt samme år som kirken ble innviet ble et gravkapell i teglsten oppført i 1930.

Historikk

Minnestøtte over Magnus Brostrup Landstad, menighetens prest 1849-'59
Foto: Siri Johannessen (2010).

Immanuels kirke anno 2010 er den femte kirken i dette området. Den første, kalt Christi Krybbe, var en enkel tømmerkirke som ble bygget på en tomt som ble skjenket av lensherre Gerlof Nettelhorst til Os. Det antas at den lå litt nordvest for kirken som står der i 2010. Da svenskene beleiret Halden under napoleonskrigene i 1660 rev byens borgere kirken og gjorde den om til et blokkhus for borgerkompaniet. Året etter ble en ny, større tømmerkirke med spir reist, den fikk navnet Christi Herberg. I 1716 beleiret svenskene på nytt byen, og denne gang stakk borgerne sin egen by i brann for å jage dem ut - og kirken brant ned. Bygging ble igangsatt i 1722, og det tok 13 år før den nye kirken kunne tas i bruk. Kirken ble bygget i teglsten og fikk navnet Immanuelskirken, innvielsen fant sted i 1729. Nesten hundre år senere, i 1826, herjet en stor bybrann Halden, og kirken gikk tapt. En del av murene kunne gjenbrukes, og ble brukt i den foreløpig nyeste kirken på dette stedet. Tilstede ved innvielsen 5. september 1833 var blant annet visekongen, kronprins Oscar.

Inventar

Alteret består av en Kristusfigur fra 1833 utført av den svenske billedhuggeren Johan Niclas Byström. Prekestolen er i tre og er tegnet av arkitekt Grosch. Også døpefonten er av arkitekten, og utført i støpejern. En tilsvarende døpefont finnes i Hof kirke i Vestfold.

Det er fem lysekroner i kirken, alle fra 1837. Kirken har en del eldre kirkesølv, blant annet en vinkanne fra 1707 og en kalk med disk og lokk fra 1739.

Galleri

Detaljer

Kilder

Eksterne lenker

Immanuels kirkeRiksantikvarens nettsted kulturminnesok.no Koordinater: 59.1216371° N 11.3918912° Ø