Ingolf Kristiansen (skomaker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingolf Kristiansen på Kalvøya, hvor han har bodd hele sitt liv.
Foto: AB-leksikon

Ingolf Kristiansen (født 10. juni 1938) er skomaker og idrettsmann, bosatt på Kalvøya i Bærum.

Ingolf er født i annen etasje i det røde huset midt på Kalvøya. Faren Thorvald Kristiansen var skomaker, og hadde i slutten av 1920-årene startet sitt eget verksted under navnet Skomaker Thv. Kristiansen. Det første verkstedet lå i et bryggerhus ved Åmodtgården i Sandvika, men i 1937/38 ble det flyttet til Brynsveien 7 (nå Leif Larsens vei). Etter folkeskolen begynte Ingolf som lærling i skomakerverkstedet. Transporten til Sandvika foregikk med båt. Broen som forbinder Kalvøya med Kadettangen, kom først i 1962.

Han overtok farens skomakerverksted i 1967, og flyttet i 1994 til Løkketangen 3, som han kjøpte av skomaker Morten Lind-Halvorsen. Kristiansen arbeidet som skomaker i Sandvika i hele 51 år. Han overlot i 2005 verkstedet til Truls Gundersen, som driver det i dag under navnet Skomaker Gundersen.

Ingolf Kristiansen var også en fremragende idrettsmann. Han kom tidlig med i Bærum Roklubb, som holdt til på «Danmark» i Sandviksbukta. Han har gull fra nordisk mesterskap, og en rekke NM-titler. Som medlem av den berømte Bærums-fireren tok han 6. plass under EM i 1964, mens det ble 9. plass under de olympiske leker i Tokyo. Senere satset Ingolf på kajakk, der han deltok i flere turløp og gjorde det skarpt i konkurranse med mer meritterte padlere.

Ingolf bor fremdeles i barndomshjemmet på Kalvøya, som pensjonist og oppsynsmann engasjert av Bærum kommune, og passer på at publikum behandler øya «hans» skikkelig. Kalvøya-patrioten Kristiansen må ofte han ryke ut for å avverge gressbranner etter uforsiktig bruk av engangsgriller. I 2006 fikk han Kongens fortjenstmedalje i sølv for arbeidet med å ta vare på Kalvøya.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ingolf Kristiansen (skomaker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.