Ingvar Heggsum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ingvar Heggsum (født 19. april 1918 i Vestre Toten, død s.st. 14. januar 2008) var en kunstmaler. Heggsum studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Kunstakademiet i Oslo og Conrad Kickerts malerskole i Paris. Han var elev av Per Krogh og Jean Heiberg.

Heggsum hadde si debututstilling i Oslo i 1942, og deltok fra 1945 på Statens Høstutstilling. Han hadde separatutstillinger i Oslo, Gjøvik, Hønefoss og Tromsø og deltok på flere kollektivutstillinger. Ingvar Heggsum gjorde studiereiser til Italia og Frankrike, og hadde flere lengre opphold i Nord-Norge. Ellers var han bosatt i Vestre Toten.

Han gjennomførte større utsmykningsoppdrag i Kvenangen Gilletun og i hjembygda Vestre Toten, bl.a. på Hole kalkverk og Reinsvoll skole. Mange av maleriene har også motiver fra Vestre Toten, bl.a. det kubistiske portrettet av sogneprest Jens Svae og Blomstrende potetåker. Fra Heksumhøgda (1952). Ingvar Heggsum uttalte i et intervju at «jeg måtte nok tilbake til Toten. Det er her jeg hører hjemme, og det er her jeg gjør mest ut av motiva.»

Heggsum arbeidde med forskjellige stiler og uttrykksformer. Han sa sjøl at bildene fra krigen hadde et blått, dystert preg, hans såkalte «blå periode». Seinere reiste han til Paris og ble fascinert av neoimpresjonismen. Etterpå hadde han en lang periode prega av kubismen.

Heggsum er innkjøpt av Tromsø bys kunstgalleri og Gjøvik bys kunstsamling. Han hadde Statens garantiinntekt for kunstnere fra 1977.

Litteratur

  • Gjestrum, John Aage: «Kunstmaler Ingvar Heggsum: Et virkelig godt bilde skal tåle å henge opp-ned!», i Årboka Totn 1979, s. 22-29.