Inntrøndelag arbeiderparti

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra årsmøtet i Inntrøndelag Arbeiderparti i 1937

Inntrøndelag arbeiderparti var et partilag av Arbeiderpartiet. Ved innføringen av den nye valgordningen i 1906 ble Nord-Trøndelag delt inn i fire valgkretser, Stjørdals-dalføret, Verdal, Snåsa og Namdalen. Med bakgrunn i denne valgordningen ble Namdal og Inntrøndelag kretsparti skilt ut som egen organisasjon i 1907, direkte tilknyttet Det norske Arbeiderparti.

Inntrøndelag kretsparti var størst av de to, og besto av det meste av Nord-Trøndelag med unntak av Namsos og Ytre Namdal. Bygdene i Øvre Namdalen tilhørte Snåsa, som var en del av Inntrøndelag. Kretspartiet splittet i 1921, men ble samlet igjen i 1927.

I 1946 møttes de to kretspartiene for å organisere samarbeidet i fylket. I 1951 ble et samarbeidsutvalg konstituert. Fra nyttår i 1974 ledet Samarbeidsnemnda arbeidet i både Namdal og Inntrøndelag Arbeiderpartier. De to kretspartiene ble slått sammen til Nord-Trøndelag Arbeiderparti i møtet på Steinkjer 2.-3.3.1974.

Noen av lagene som var tilsluttet Inntrøndelag arbeiderparti var: Flora arbeiderlag (fra 1918), Leksdal arbeiderlag, Malm arbeiderlag, Skjelstadmark arbeiderlag (fra 1936).