Jærbladet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jærbladet er en lokalavis for Jæren i Rogaland, og dekker kommunene Klepp, Time og . Avisen har hovedkontor på Bryne i Time kommune. Avisen er i dag en del av Amedia-konsernet.[1] Jærbladet ble grunnlagt i 1949 etter initiativ av Jon Fatnes, som var redaktør i avisen frem til sin død i 1979.

Historie

Stiftelsesmøtet for akskjeselskapet Jærprent A.S ble holdt 1. august 1949[2]. Tilstede var Jonas Jørstad, Ole Johannessen, Kaare Kleppe, Martin Salte, Hans A. Hansen, og Jon Fatnes. Akskjekapitalen ble satt til 55 000 kroner fordelt på 55 akskjer á 1 000 kroner. Styret bestod av Fatnes som leder, med Jørstad og Salte som styremedlemmer. Fatnes tok rollen som redaktør, mens Jørstad drev et lite trykkeri som ble knyttet til bedriften.

Allerede i desember 1949 ble det vedtatt å utvide akskjekapitalen med 12 000 kroner for å dekke utgifter som var større enn først regnet med. Opplaget lå jevnt på rundt 4 000 frem til 1970. Først i 1972 ble det tatt ut utbytte.

Sentralt for Fatnes var idéen om at avisen skulle være politisk uavhengig, i motsetning til de andre lokal- og regionalavisene i området.

Eksterne lenker

Referanser