Jevnaker sanitetsforening
Jevnaker sanitetsforening ble stiftet 14. november 1914 på lokalet Glimt i Jevnaker kommune med dr. Paul Hvattum som første formann. På foreningens første møte tegnet det seg 33 medlemmer, og flere kom raskt til.
Etableringen
Det første tegn til aktivitet i foreningen kommer fram i annonsen i Ringerikes Blad 27. mai 1915, som forteller om utlodning, musikk og tuberkuloseforedrag på «Glimt» søndag 30. mai.
Aktiviteter
Avisa Væstoplendingen fra 9. april 1918 forteller at foreninga hadde hatt kulturkveld 17. mars 1918 med fiolinist Kristiansen. Den innbragte kr. 374,20 netto, og for dette takket et overveldet styre.
Foreningen samlet først inn penger til sykekurv og annet sykeutstyr. De engasjerte seg deretter i etablering av sykehus på Jevnaker. Av et oppslag i avisa Ringerikes Blad i 1920 framgår at foreninga da bevilget 2000 kroner til sykehuset. Da dette ikke lot seg realisere, ble det samlet midler til en sykesøster for Jevnaker. Fra 1925 ansatte foreningen sykesøster Bergine Sandsgård. Neste større innsamling gikk til å anskaffe sykebil. 2. november 1929 meldte Buskeruds Blad at bilen var tatt i bruk; en Nash med registreringsnummer E-2799 som var bygd ved Skabo verksted. Fagfolk meldte at den "moderne sykebil" til 7.500 kroner sto fullt på høyde med Oslo legevakts mest moderne. Ringerikes Blad meldte i tillegg at den fikk egen garasje til disposisjon ved at Karl Blyberg ga materialene, og kommunen fikk den oppført. Formann for bilkomiteen, drosjeeier Andreas Dahl fikk stor ros for sitt uselviske arbeid. Sammen med Johan Andersen, som var bygdas andre drosjeeier gikk de sammen om å drifte sykebilen - uten vederlag - i to år framover. Utover dette hjalp foreningen til der det trengtes hjelp, særlig ved utdeling av melk, tran, ved og klær.
Jevnaker Sanitetsforening spurte Aslaug Nøkleby i 1927 om Østre Jevnaker skulle starte sanitetsforening, og Nøkleby tok da initiativ til å etablere Østre Jevnaker sanitetsforening.
Kløverlia
Jevnaker sanitetsforening bygde opp eiendommen Kløverlia i Bergebakkvegen 4. Tomta ble utskilt den 19.04.1983, og overtatt av Jevnaker sanitetsforening 28.06.1983. Tomta ble gitt av Jevnaker kommune, som sikret seg førsteretten til gjenkjøp ved eventuelt salg av eiendommen. I Kløverlia var det fem aldersboliger i første etasje, og et klubblokale/"kjellerstue" for sanitetsforeningen i sokkeletasjen. Denne eiendomsvirksomheten ble organisert som en stiftelse den 14.10.2002 og kalt Stiftelsen Jevnaker Aldersboliger. Kløverlia ble solgt den 05.02.2018 til Ring Eiendomsutvikling AS, for kr 6.850.000.
Før foreningen bygde seg Kløverlia hadde de medlemsmøtene sine på rundgang blant medlemmene, samt lagerlokaler i blant annet bomberommet på det som i dag heter Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter (JORS, tidligere Borger Bergers Minde). Etter Kløverlia har de hatt noen møter på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter, før de flyttet møtene sine til Jevnaker frivilligsentral i Storgata 24 i Jevnaker sentrum.
Nyere tid
Jevnaker sanitetsforening var nær nedleggelse i 2017 på grunn av manglende rekruttering. I 2017 og 2018 ble det vervet så mange nye medlemmer til foreningen at den på landsbasis ble kåret til "Årets verver" i Norske kvinners sanitetsforening. Foreningen er pr. 2021 den eneste sanitetsforeningen i Jevnaker kommune.
Se også
Kilder
- Randsfjordmuseet, Hadeland Folkemuseum bibliotek, foreningshistorie. Informasjon samlet inn av Øyvind Sogn, Jevnaker, 2021.
- Avisen Hadeland 22.11.1934 "Jevnaker sanitetsforening 20 år. En oversikt over foreningens virke" [1]
- Avisen Hadeland 12.11.1983, "Fem eldreboliger påbegynnes neste uke" [2]
- Rønning, Axel (red):Bilboken for Norge : en fuldstændig fortegnelse over registrerte automobiler i Norge. 1930