Jevnaker kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Jevnaker)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jevnaker
0532 Jevnaker komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0532
Fylke Oppland
Kommunesenter Jevnaker
Areal 225.72  km²
Areal land 194.52  km²
Areal vann 31.2  km²
Folketall 6 777 (2018)
Grunnlagt 1837
Sammenslåing(er) 1962 (innlemmet deler av Gran
Målform Bokmål
Nettside Nettside

Jevnaker kommune ligger i Oppland, og grenser til Gran i nord, Lunner i øst og Ringerike i sørvest. Den har navn etter administrasjonssenteret Jevnaker. Navnet kommer av norrønt Jafnakr, 'jevn åker', og dette er et gårdsnavn.

Kommunen ble opprettet i 1837 i forbindelse med innførinfen av formannskapslovene, men fikk sine nåværende grenser først i 1962, Da ble de delene av Gran kommune som lå vest for Randsfjorden overført til Jevnaker.Kommunen er med i regionrådet Hadeland regionråd sammen med Gran og Lunner.

Jevnaker er en industrikommune, der landbruket er av langt mindre betydning enn i de andre kommunene på Hadeland. Spesielt viktig er trevareindustrien og Hadeland Glassverk. I tilknytning til Hadeland Glassverk er det opprettet et glassmuseum som viser glassproduksjon gjennom tidene.

En betydelig andel av de yrkesaktive jobber utenfor kommunen, særlig på Hønefoss og andre steder på Ringerike. Viktige tettbebyggelser er Samsmoen, Furumoen og Nordhagen. Jevnaker hadde i tiårsperioden 1994–2004 en folketilvekst på gjennomsnittlig 0,8 % årlig.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Jevnaker til Hadeland og Land fogderi i Kristians amt.

Jevnaker kirke fra 1834 er en åttekantet kirke med Abraham Pihl som arkitekt. Randsfjord kirke er en langkirke i tre, bygget i 1916.

Kistefos Træsliberi ble lagt ned i 1955 og er i dag et kunstmuseum.

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!