Johan Konrad Mikkelsen
Johan Konrad Mikkelsen (født 1865, død 1923) var en betydelig forretningsmann i Harstad. Han var gift med Johanna Hansdtr. Schjelderup Hansen (1862-1933) fra Tovik. Foreldrene hans, Mikkel Mikkelsen (1829-1875) og kona Pernille Marie Olsdtr. hadde gårdsbruk på Øvre Sama. De hadde ni barn, hvorav Johan var det sjette i rekken. To av brødrene, Michael Mikkelsen og Ole Mikkelsen har også satt spor etter seg i Harstad-historien.
Etter farens død var det Johan som drev gården en tid. Men han hadde andre interesser og startet egen agenturforretning i Harstad 1. mai 1900. Gården på Sama ble drevet videre av Jacob Johnsen, som drev den fra 1904 til han kjøpte eiendommen i 1926.
Johan Mikkelsen var innvalgt i Harstad bystyre helt fra begynnelsen i 1904 til sin død. Han var også en sentral person i Harstad havnestyre under «den store kaikonflikten» i byen.
I forbindelse med forretningsvirksomheten bygde han husene Havnegata 21, 23 A og sjøhuset 23 B («Gammelbrygga»).
To av sønnene overtar
Da Johan døde i 1923, overtok sønnene Agnar (1894-1948)og Ellif (1901-) med Agnar som disponent. Etter Agnars død videreførte Ellif Mikkelsen agenturvirksomheten under eget navn. Han var gift med Eva Kulseng-Hansen, datter av distriktslege Sigurd Kulseng-Hansen. Bedriften representerte bl.a. disse firmaene:
- A/S Margarincentralen, Oslo
- J. L. Tiedemans Tobaksfabrik A/S, Oslo
- Noreg Glødelampefabrik, Arendal
- N. Jacobsen Elektriske A/S, Oslo
- A/S Forsikringsselskapet Viking, Oslo
Dessuten drev forretningen engrosavdeling i nærings- og nytelsesmiddelbransjen samt kortevarer og papir.
Fra 1937 ble det tatt opp biler for salg og lager for reservedeler. Bilmerkene det ble reklamert for var:
- Hudsom
- Packard
- Reo
- Humber
- Hillman
- Talbot
- Commer.
Tredje generasjon
Ellif Mikkelsens sønn, Sigurd Johan, videreførte bedriften og satset en tid på biler og trematerialer. Etter hvert gikk han i kompaniskap med Jens-Petter Rønning og startet firmaet Mikkelsen & Rønning A/S. De ble leverandør for den store ferdighusleverandøren Block Watne. Firmaet ekspanderte raskt og skaffet seg store lokaler på Rødskjær og hadde på det meste en arbeidsstokk på oppmot 100. Men i 1976 ble det konkurs.
Kilder
- Steinnes, Kristian: Ved egne krefter. Harstad 2003
- Bjørkenes, Bergljot og Margareth Jensen: Folk og slekt i Gamle Trondenes
- Lysaker, Trygve: Trondenes Bygdebok.
- Simensen, Sigurd: Harstad gjennom 50 år 1903-1953.