Johs. Bueie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johannes (Johs.) Bueie (født 1902 i Sel, død 1986) var forfatter, skomaker og forsikringsagent.

Johs. Bueie ble født i Sel som nummer to i en søskenflokk på åtte. Familien bodde forskjellige steder, og i 1910 flyttet de til Dovre. Etter endt skolegang og konfirmasjon begynte han på skomakerskole. I tillegg arbeidet han både på anlegg og på garder. Etterhvert kom han til Follebu, drev som skomaker der, og giftet seg med Magnhild Lien. De bosatte seg på Rostad i Vestre Gausdal. Men han ble ikke ved sin lest. Han gikk inn i trygdevirksomhet og arbeidet som forsikringsmann både i Aust-Agder, Telemark og på Vest-Oppland før han slo rot i Vestre Gausdal. I mange år drev han som agent og distriktssjef for forsikringsselskapet Samvirke. Hele livet hadde han en nøktern livsstil og likte aldri å flotte seg.

Johannes var en allsidig mann. Han hørte hjemme i den klassiske treenigheten:"avholdsmann, målmann og venstremann". Tallrike er de innlegg han har skrevet i avisene om sin hjertesak avholdsarbeidet, innlegg som var skrevet på et levende språk og med sterk idealisme. Ved siden av avholdsbevegelsen var skriving hans store lidenskap. Han var av natur en ukuelig optimist som svært sjelden så mørkt på tingene. Han var utadvendt og glad i folk, i møter og reiser, men trivdes også i små lag, på hytta si ved Holsbrue med utsikt nedover Dokkelv eller med fiskestanga. Som et ledd i avholdsbevegelsen var han dessuten turleder med buss til forskjellige steder i Sør-Norge og i Sverige. Her var Johs. Bueie en trofast ildsjel, som han var på så mange områder i livet.

IOGT(International Organisation of Good Templars) var selve hjertesaken for Johs Bueie. Her satt han i ledelsen for distriktslosjen i Gudbrandsdalen i mange år. Da han døde 84 år gammel, sto det i avisa et minneord; "Han var en av de eldste medlemmene og en av de ivrigste medarbeiderne i Distriktslosje Gudbrandsdølen av IOGT. Han la ned utrolig mye arbeid for avholdssaken i distriktet og særlig i Follebu og Vestre Gausdal".

Som kåsør var Johs. Bueie et stort talent. Han var levende samfunnsengasjert og brant for hjertesakene sine og har gledet mange med sine historier, artikler og bøker. Han debuterte i 1967 med diktsamlinga Sus frå bygdom.

Bibliografi

  • Sus frå bygdom. Eige forlag, 1967
  • Gjennom brilleglasset. Snøfugl, 1975
  • Berre eit kvinnfolk. Snøfugl, 1975
  • Svarten: forteljing om ein bil. Snøfugl, 1977
  • Kring ei mjølkerampe. Haukereiret forlag, 1984
  • Skraplasset. Haukereiret forlag, 1986

Kilder

Se også

Kategori:Forfattere]]