Johs. Hartmann (1869–1948)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johs. Hartmann (1869-1948), egentlig Johanes Marius Hartmann, var cand.theol. og skolebestyrer. Han startet Hartmanns PensjonatskoleHvalstad i 1899. Her var det elever fra hele landet, og fordi det ikke var noen offentlig middelskole i Asker på den tid, var det også mange lokale ungdommer som gikk på Hartmann. «Hvalstad-bønder» ble de lokale kalt av guttene som bodde på internatet.

Skolebestyrer Hartmann fikk kallenavnet «ti på to» av elevene fordi han gikk så uttilbens og med korte skritt. Hartmanns forbilde var den engelske kostskolen. Allerede i 1905 tok han i bruk fotballspill i gymnastikktimene og som fritidsaktivitet. Barna skulle for øvrig komme «i sunde og rolige forhold på landet», ifølge Hartmann. Han opprettet også en avdeling for piker. Johs. Hartmann tjente tilsynelatende godt på driften ettersom han hadde en av de fineste bilene på Hvalstad i 1930-årene. Etter Hartmanns død i 1946 overtok kona Astrid driften.

Skolen ble ødelagt av brann i 1958, og driften ble nedlagt i 1967.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Johs. Hartmann (1869–1948) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.