Johs. Hartmanns vei

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johs. Hartmanns vei i Asker er en blindvei nordover fra Hvalstadveien. Oppkalt etter Johs. Hartmann (1869–1946), som i 1899 opprettet sin landskjente pensjonatskole på Øvre Solstad. Bebyggelsen består først og fremst av eneboliger, som ligger i sørhellingen ned for det tidligere gårdsbruket, senere skolen. Resten av bebyggelsen er fordelt på ryggen og nordhellingene. Noen tomannsboliger.

Nr. 6 og 8 er gårdens to hovedbygninger, som Hartmann utvidet betydelig, og han oppførte i tillegg en stor undervisnings- og gymnastikkbygning i to etasjer. Også innenbygds elever, omtalt som Hvalstad-bønder av pensjonatelevene, fikk adgang til «Hartmann». Skolen ble drevet til ut i 1960-årene. Piker fikk adgang fra 1914.

Lise Johansdatter Solstad fra Solstad giftet seg med snekker Andreas Olsen, Lier. Disse kjøpte eiendommen som i dag er Asker Museum, der Tilla og Otto Valstad (sønnen) senere ble boende. I dag er bygningene rundt det gamle gårdstunet tilpasset nye behov. I tillegg til opprinnelige trebygninger fra Hartmann-skolens tid er nye i mur og tegl oppført. Rekkehus er i tillegg oppført. Skaugumåsen kurs- og konferansesenter og Hvalstad asylmottak benytter bygningskomplekset.


Koordinater: 59.8613366° N 10.4639875° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Johs. Hartmanns vei er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.