Jon Holt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Entreprenør Jon Holt. Han tok til orde for å beholde en nærflyplass på Fornebu, men vant ikke frem.
Foto: Karl Braanaas (AB-leksikon).

Jon Holt (født 10. januar 1929, død 12. juli 2017) var gründer og entreprenør.

Holt, som var fra StordalSunnmøre og sist bosatt på Hosle i Bærum, er blant Norges mest profilerte entreprenører. Han har både satt Bærum på kartet og selv preget kartet i det moderne Asker og Bærum.

Holt er utdannet sivilingeniør fra byggelinjen ved NTH, men har også juridisk embetseksamen og har forelest i både jus og økonomi. I 1959 etablerte han Entreprenørforretningen Brekke og Holt A/S sammen med ingeniør Ole Brekke. Dette ble starten på Byggholt Gruppen, der Jon Holt var toppsjef i 30 år. Selskapet har vært allsidig og har bygd sentre, skoler, kontorbygg og ikke minst boliger – blant annet på Bærums Verk der Byggholt hadde hovedansvaret for den omfattende utbyggingen. Holt har lenge hatt kritiske meninger om den lokale boligbyggingen, spesielt i Bærum. Han vil bygge flere og billigere boliger, også innenfor markagrensen. Han har hevdet at «tilfeldighetenes tyranni» har styrt etterbruken på Fornebu, der han blant annet tok til orde for å beholde en nærflyplass uten å nå frem.

I 1998 solgte Jon Holt entreprenørdelen av Byggholt til et svensk selskap, men beholdt resten av virksomheten. Lenge har han vært styreformann i Byggholt Eiendom. I 1981 kjøpte han ærverdige Løkke gård i Sandvika, som er fredet. Holt brukte store ressurser på å rehabilitere eiendommen, som nå benyttes av Røde Kors.

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Jon Holt er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.