Julie Alfstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Julie Alfstad deler ut diplomer etter avslutta svømmekurs i Pellervika i Brumunddal i 1967.
Foto: Magne Lilleøen/Hedmarksmuseet

Julie Alfstad (født Almerud 14. mai 1926, død 21. november 2003) var kroppsøvingslærer, turninstruktør og svømmelærer. Alfstad, også kjent som «Svømme-Julie», lærte flere tusen barn i Mjøsområdet å svømme gjennom de mange kursa hun holdt i etterkrigstida.

På hjemstedet Brumunddal hadde Alfstad svømmekurs i mange år. Kursa, som ble holdt i blant annet Kvernveita (nedafor Streket) og i Pellervika, kunne samle 50-60 barn hvert år. I Håjendammen i Østre Toten og tjernet Sillongen i Vestre Toten var det også mange som lærte å svømme av Julie. Aftenposten var i juli 1986 til stede på Sillongen, og meldte at dette var den 40. sommeren som Julie «lærte totningene å klare seg selv i vannet».

Med platinahår i hestehale, rosa leppestift, rosa windbreaker over badedrakten, rosa øredobber og sannelig også rosa badesko der nede på bunnen, dirigerer hun et dusin drivhvite småtotninger med en selvfølgelig autoritet og en kjærlighet som reflekteres tifold igjen av blinkende barneøyne.

I 1949 var hun med på å starte turngruppa i Brumunddal IL. På 1950-tallet ble hun instruktør, og den første tida dreiv hun instruksjon aleine for 14 damer over 17 år og 51 jenter. Julie Alfstad hadde eksamen fra Olderup gymnastikkhøyskole i Danmark i 1947. Hun dreiv som turninstruktør i flere tiår.

I 1987 fikk hun Ringsakerprisen.

Kilder og litteratur