Kaffistova (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse for Kaffistova i avisa Velgeren, 14/3 1914.

Kaffistova (også kalt Kaffestuggua?) er en kafé i Gjøvik, i den gamle Ramstadgården i Øvre Torvgate 9. Av de eksisterende kafeene i Gjøvik er dette den eneste som starta opp før første verdenskrig. Kaffistova har særegne veggmalerier, laga av Adolf Barstad i 1928. Vinteren 2012 meldte Kjell Berg, som hadde drevet Kaffistova sia 2010, oppbud. Eierlaget uttalte til Oppland Arbeiderblad at det ville forsøke å finne nye drivere av kafeen, og høsten 2012 åpna Kaffistova att.

Historie

Fylkeslaget Uppland, som var tilslutta Noregs Ungdomslag, begynte kafédrift på Gjøvik i 1910, i avisa Samholds gård i Strandgata 28. Lærer Alfred Dollis skal ha vært en av pådriverne. I 1924 kjøpte fylkeslaget lokalene i Øvre Torvgate, og kunne deretter avertere kafeen i «sjølveigen gard».

De mest kjente vertinnene på Kaffistova var Valborg Markeng og Alvilde Hoff. I hele 37 år, fra 1929 til 1966, var de to damene vertskap. Kafeen hadde da lang åpningstid, fra 8 til 22. Arbeidsfolk var ofte innom om morgenen. Utover dagen ble det servert både kaker og middagsmat. Kafeen har gjennom hele sin historie vært kjent for rimelig og såkalt hjemmelaga middagsmat, med vekt på tradisjonelle norske retter.

Kilder og litteratur