Alfred Dollis

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lærer Alfred Dollis.
Foto: Norske skolefolk (1934)

Alfred (Ludvig Odin) Dollis (født 18. oktober 1867 i Tromsø, død 1940 på Gjøvik) var en lærer med et stort politisk og sosialt engasjement. Han sokna til partiet Venstre og var med i kretsen rundt Johan Castberg og Anders Hovden. Dollis var også bankrevisor i Gjøviks og Omlands Kreditbank i rundt 14 år.

Karriere

Dollis vokste opp på Sunnmøre, som sønn av styrmann Christopher Bernhard Dollis og Elen Olivia Karoline Larsen, og tok middelskoleeksamen i Ålesund i 1886. I 1890 var han ferdig utdanna lærer fra Klæbu seminar og tok seinere flere tilleggskurs. Dollis underviste som nyutdanna på privatskoler i Volda og Dovre og dreiv ei stund egen privat middelskole i Elverum.

I 1896 fikk han lærerpost ved Gjøvik skole. I tida på Gjøvik var han en engasjert samfunnsborger, og engasjerte seg blant annet for å etablere Kaffistova. Dollis var også en ivrig sanger. Han skal ha gått med Seips visebok i lomma i tilfelle han hadde glømt et viktig vers!

Som venstrepolitiker var Dollis stortingskandidat flere ganger. I 1918 var det valg i enkeltmannskretsen Lillehammer og Gjøvik. Dollis stilte som varakandidat til Leif Castberg, og også Arbeiderdemokratene stilte seg bak deres kandidatur, men de ble distansert av de større partiene. Han sto på nest siste plass på stortingsvalglista i 1921 og på sisteplass i 1924, hvor Venstre heller ikke fikk valgt inn noen.

Familie

Alfred Dollis var gift med Ragnhild Hol (født 1874), datter av buntmaker Hol på Gjøvik. Hun hadde mange i kosten i den store villaen i Haralds gate, blant annet middelskoleelever som bodde hos dem. Sigurd Islandsmoen, musiker og kollega av Islandsmoen, leide husrom hos Dollis i 1910. Da bodde de i Christies gate. Villaen i Haralds gate het Netheim, og derfor kalte den ivrige vinprodusenten Alfred Dollis vinen sin for Netheimer!

Leilighetsdikter

Alfred Dollis var ikke minst en produktiv leilighetsdikter. I 1899 skreiv han dette diktet i samband med stasjonsmester Anton Evensen Siggeruds død:

VED STATIONSMESTER A. SIGGERUDS DØD
Saart stak det gjennom alle hjerter,
Da sørgebudet kom idag.
Ondt, mer end ondt, naar skjæbnen snerter
os med saa hvasse svøbeslag!
Her sank en mand, som ædel var,
her sluknede en kjærnekar.
Fast var han i sit stille virke,
gik her saa bramfri, tryg og god,
forstod vist ei: den kunst at lirke,
med aaben pande frem han stod.
Varmt følte han i kjærlighed
for svage vergeløses Fred.
Tak hædersmand for sammenværet,
for enkel, grei og modig daad.
Dit minde varmt vil blive æret;
Det funkle gjennem savnets graad.
Gid fast som du enhver maa staa,
naar ret han tror at holde paa!

Kilder og litteratur

Eksterne lenker