Kakao

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tegning av kakaofrukt. Det er frøene, kakaobønnene, som brukes til å lage sjokolade. Fra Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen utg. 1897.
Ristede kakaobønner kjøpt i Oslo, 2022.
Foto: Marianne Wiig.

Kakao var den første av drikkene med eksotisk opphav som ble populære i Europa. Europeerne møtte drikken i Sør-Amerika, og brakte den med seg tilbake til Europa. Først kom den til Spania, men den spredde seg etter hvert også til andre europeiske land. I Europa ble den tilpasset lokal smak ved at man i større grad kokte den på melk, ikke vann, slik den opprinnelig ble servert. Etter hvert som økt tilgang på sukker økte gjennom 1600- og 1700-tallet ble det også brukt i kakaoen.

Trolig kom det noe kakao til Norge alt på 1600-tallet, men de fleste av de tidlige sporene finner vi på 1700-tallet. Disse forteller litt om tilgjengelighet både målt i mengde og pris, men også i lys av kjøpekraft.

Mengdene

Gjennom 1700-tallet kom det aldri mye kakao eller sjokolade.

Interessant nok kan det se ut til at det kom mer kakao til Christiania i 1750-årene enn på slutten av århundret. Dette kan nok i stor grad forklares med at store deler av Europa var i krig i 1790-årene, og at forsyningen av sjokolade dermed rett og slett var vanskelig. Men man må se på flere tiår og varer for å slå fast om det var en trend.

Prisen per pund

Prisen på kakaobønner i Christiania var i 1786 16 skilling pundet, i 1788 15,6 skilling og i 1792 24 skilling. Til sammenligning fikk tjenestepiken Ellen Maria Pedersdatter i 1790 utbetalt en kontantlønn på 4 riksdaler halvåret, eller 2 ½ skilling dagen, om vi regner i overkant av 300 arbeidsdager i året (hun hadde kost og losji i tillegg).

For å kunne kjøpe ett pund (ca. 500 g) kakao ville hun altså måttet jobbe et sted mellom 6 og 10 dager.

Hva kostet en kopp kakao for en tjenestepike?

Nå trenger man ikke et helt pund bønner for å lage kakao. Om man tar utgangspunkt i Carl von Linnés oppskrift fra siste del av 1700-tallet, holder det med 80 gram til en kopp på omkring 2 dl. Det gir ca. 6 kopper kakao på ett pund.

Ellen Marie Pedersdatter ville altså i praksis ha betalt mellom 2 ½ og 4 skilling for å få kakaobønner nok til å lage en kopp kakao. For å få råd til det, måtte hun jobbet en til to dager som tjenestepike.

Antagelig ville hun ikke laget kakao selv, men kjøpt det, og siden man da må legge til arbeid og andre kostnader som et serveringssted har, ville nok koppen med kakao kostet mer.

Til sammenligning

Til sammenligning kunne du i 2027 få en kopp varm sjokolade på Kaffebrenneriet til litt under 40 kroner. Minstelønn for en renholder (over 18 år) var samme år litt i overkant av 160 kroner timen. Det ville krevd under 15 minutters jobbing å få råd til kakao kjøpt på kaffebar (uten kost og losji inkludert i lønnen).

Kilder og litteratur