Karl Gustav Martinsen Kallerustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedbygningen på Øver-Kallrustad, der Karl Gustav Martinsen vokste opp.
Foto: Fra Ranveig Kalrudstads familealbum.

Karl Gustav Martinsen Kallerustad (født 2. juni 1853 i Østre Toten, død i Minneapolis?) var skredder og murer. Han utvandra i 1882 til Amerika og tok da etternavnet Martinson, etter faren Martin. Karl Gustav var mellomste sønn av Martin Christiansen og Elise Gulbrandsdatter Kallerustad.

I 1862 ble han innskrevet ved den nye Nordli skole. Da skolen i 2012 markerte 150-årsjubileet sitt, ble det satt opp et teaterstykke med Karl Gustav Kallerustad som en av personene.

Bakgrunn

Karl Gustav vokste opp på garden Øver-Kallrustad i Nordlia, som faren Martin hadde tatt over i 1856. Etter få år døde kona, Karl Gustavs mor, og faren fikk økonomiske problemer. Garden gikk konkurs, men Martin og de tre sønnene fikk bo att på Kallrustad med en slags husmannsstatus.

Til Amerika

Denne ordningen varte noen år, men mulighetene for et bedre liv i Amerika lokka familien på Øver-Kallrustad. I 1870 reiste eldstebroren Hans Kristian, mens den yngste, Ole, kom etter i 1880. Karl Gustav bodde på den tida i Kristiania, og hadde gifta seg. Men 19. mai 1882 reiste også han, med skipet «Rollo», til Amerika. Faren Martin kom etter i 1883, og hele familien var da samla i Midtvesten.

Karl Gustav Martinson (han kalte seg muligens Chas E. Martinson) arbeidde som skredder og murer, og slo seg etter hvert ned i Minneapolis. Han fikk to sønner og to døtre, men i likhet med faren ble han enkemann.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker