Karson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Karson i Tordenskjolds gate.
Foto: Mjøsmuseet

Karson var en konfeksjonsfabrikk som lå i Gjøvik sentrum. Fabrikken ble starta i 1937. Bedriftens grunnlegger var Karsten Onsrud (1903-62), og de første bokstavene i for- og etternavnet hans ga fabrikken navn.

Karson hadde lokaler i Ibsens gate 3 i 1945. I 1949 flyttet bedriften inn i nybygg i Tordenskjolds gate 13-15, og i 1978 flytta de til det nye industriområdet på Rambekk. Karson satsa særlig på herrekonfeksjon. I oktober 1986 gikk firmaet konkurs, og 130 ansatte mista jobben.

Konkursboet ble imidlertid kjøpt opp av Svein Hammond Hanson, Roar og Bernhard Berntsen. Disse eide fra før Gudbrandsdal KonfeksjonHundorp samt Roald AS i Orkanger. Aftenposten meldte at rundt 70 av de ansatte fikk tilbud om jobb i "nye Karson". I 1987 overtok det nyetablerte firmaet dessuten Høvding-merket fra den konkursramma Molde-bedriften med samme navn. Etter et par års virksomhet var det imidlertid slutt for nye Karson også, og alle ansatte ble sagt opp.

De tidligere Karson-lokalene har seinere blitt brukt av ulike virksomheter. Sia ca. 2007 har revisjonsselskapet Horwath brukt den gamle fabrikkbygningen i Tordenskjolds gate. Karsons nybygg i Rambekkvegen 5 ble lenge brukt av Sport 1 Gruppen, men etter at de i 2009 flytta til Kløfta, er det flere mindre bedrifter som deler lokalene.

Kilder og litteratur