Katpoorachchaddi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Katpoorachchaddi er betegnelsen på en liten bolle som er et viktig element i hinduistiske bønne- og tilbedelsesritualer. Slike ritualer praktiseres både av hinduer i Eelam og av hinduer som er bosatt i den tamilske diasporaen, for eksempel i Norge. En Katpoorachchaddi er laget av keramikk som brukes til å brenne kamferkrystaller (katpooram) i forbindelse seremonier av denne typen.

Hvordan utføres ritualet?

Ritualet begynner med å plassere kamferkrystaller i bunnen av katpoorachchaddi. Når disse krystallene antennes, brenner de med en klar flamme, og ritualet er designet for å symbolisere hengivelse og offer til Gud. For å beskytte seg mot brannskader, settes katpoorachchaddi over et underlag, ofte thirukanai (hellig gress) og neem-blader.

Bruk i Norge og Eelam

Selv om katpoorachchaddi er en del av det hinduistiske arvegodset fra Sør-Asia, har ritualet også funnet veien til land som Norge. Blant tamilske hinduer i Norge og Eelam er det vanlig å utføre dette ritualet under religiøse festivaler. Her har det blitt en måte å bevare og videreføre religiøse tradisjoner på, og samtidig opprettholde den kulturelle identiteten.

Denne artikkelen trenger kjelder.


Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Katpoorachchaddi er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.