Kavadi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kavadi (tamisk: காவடி også kjent som காவடி ஆட்டம் betydning «å bære vekt på skulderen») er en hinduistisk ofringsseremoni for guden Murugan, som blir praktisert av troende. Det finnes flere varianter av religiøse handlinger i forbindelse med kavadi. Den vanligste går ut på at de troende bærer en åk-likende gjenstand på skuldrene.

Opprinnelse

Myten om hvordan kavadi-tradisjonen oppsto, er basert på ulike muntlige fortellinger overført fra generasjon til generasjon. En versjon av myten er at guden Shiva ønsket å flytte to fjell fra Himalaya til India. To dverger skal ha fått dette i oppgave og ble dermed de første som bar "Kavadi" for Murugan.

Forberedelser

Forberedelsene til kavadi begynner 48 dager før selve dagen. De troende må følge en rekke strenge regler, blant annet:

  • Bade i kaldt vann
  • Be kontinuerlig
  • Følge en vegetarisk diett og holde seg unna rusmidler som alkohol
  • Unngå seksuelle aktiviteter

Selve markeringen

På selve kavadi-dagen drar de troende på en pilegrimsreise langs en bestemt rute. Den «enkleste» formen for kavadi er å bære en kopp med melk langs pilegrimsruten. En mer krevende variant er å bære en tung stokk av stål eller tre over skuldrene. Disse kan veie opptil 30 kilo. Også piercing med figurer (våpenet til guden Murugan) gjennom tunga, kinnene eller andre deler av huden er vanlig.

Felles for alle kavadi-formene er at de er svært smertefulle. Av den grunn er det gjerne de mest religiøse som utfører dem. De tyngre formene for kadavi krever i tillegg ofte stor muskelstyrke, noe som har resultert i at det gjerne er menn som utfører dem.

I Norge

I Norge gjøres ikke kavadi i forbindelse med pilegrimsreiser, men er vanlig ved hinduistiske høytider som ther-feiringen og thai pongal-festivalen.  

Kilder