Kavalerikasernen (Akershus festning)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen sett fra indre gårdsrom med hovedinngang i frambygget. Myntgata bak bygningen hvor også Offisersstallen kan skimtes i høyre bildekant.
Foto: Mahlum (2007).

Kavalerikasernen, bygning nr. 29 til Akershus festning, Myntgata 2 er en del Myntgatekvartalet og har fasade mot Myntgata.

Bygningen ble oppført i tre og en halv etasje i nyrenessanse, kledd i teglsten i 1898, arkitekt Ove Ekman som forlegning, samt eskadron- og rideskole.

Bygningen er delt på midten av en trappeseksjon, med to nesten symmetriske fløyer på hver side. De fleste rommene som nå leies ut er ikke kjempestore, mellom 12-20 kvadratmeter, og har heller ikke vært pusset opp på en stund. Det er linoleumsgulv, trepaneler, kronglete ganger, og en litt kommunal «kontor-feel» i bygget, men alle rommene har store vinduer.

I 1946 ble første og andre etasje ombygget til kontorer, og de følgende årene ble også resten av bygget innredet med kontorer. Disse ble benyttet blant anndre av Luftforsvarets stab, til det nyopprettede Miljøverndepartementet flyttet inn i 1972. Departementet flyttet ut i 2015, og i 2017 ble bygningen solgt sammen med hele Myntgatekvartalet til Oslo kommune, det er planer om at den igjen skal kunne huse skolevirksomhet sammen med andre bygninger i kvartalet. Fra 2018 er bygningen leid ut i et femårsperspektiv til atelier og Oslobiennalen, ByKuben - Oslo senter for byøkologi og Kulturetaten/Oslobiennalen

Kilder


Koordinater: 59.90894° N 10.73838° Ø